Dispută între Clotilde Armand și ministrul Culturii pentru Casa Miclescu

4 decembrie 2022, 19:30

Casa Miclescu se află pe Bulevardul Kiseleff, într-o zonă exclusivistă a Capitalei. Proprietarii au deschis un proces în care cer declasarea  imobilului și radierea din Lista Monumentelor Istorice. Au câștigat în primă instanță, la Curtea de Apel Ploiești, după ce procesul a fost strămutat din București, dar cazul este pe rol la Înalta Curte, în faza de recurs.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susține că a declanșat procedurile pentru exproprierea imobilului pentru cauză de utilitate publică, însă demersul ar fi blocat de Ministerul Culturii: „Pentru o asemenea procedură este nevoie de un aviz al ministerului Culturii și dl. Romașcanu ne spune că nu ne dă aviz fiindcă el consideră că nu e un monument istoric iar salvarea acestuia nu este de interes local și național. Probabil că dacă s-ar fi construit un complex rezidențial în locul Casei Miclescu, n-ar fi întârziat un asemenea aviz.”

Contactat în mai multe rânduri pentru a ne oferi un punct de vedere, Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, nu a fost de găsit. De curând însă, acesta a declarat pentru o publicație online că nu face decât să respecte legea: „Un sigur comentariu, pentru cei care sunt cu adevărat interesați: nu pot încălca legea nici măcar pentru dna Armand. Pentru dumneaei e probabil standard de acțiune, nu e cazul Ministerului Culturii.”

O poziție susținută și de către specialiștii în patrimoniu.

Ciprian Plăiașu, specialist în patrimoniu: „Ministrul Culturii ar încălca legea dacă ar spune că da, ok, expropriem. Expropriem în baza a ce? Pentru că nu mai este monument istoric. O instanţă s-a pronunţat că nu mai este monument istoric. Până nu vine următoarea, nu are nimeni voie să ia vreo decizie.”

Dincolo de dispută, un lucru este sigur: imobilul se degradează tot mai mult, chiar sub ochii noștri.

În prezent, Casa Miclescu este abandonată și parțial ruinată. Acoperișul central s-a prăbușit complet, iar la etaj, pe alocuri, din tavan au rămas numai grinzile.

Puține persoane știu că aceasta a fost construită în stil neoromânesc după planurile arhitectului Ion Mincu la începutul secolului XX și este cunoscută pentru că în anii ’70 a găzduit filmarea unor scene ale peliculei „Felix și Otilia”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite