Dispută între Clotilde Armand și ministrul Culturii pentru Casa Miclescu

Primarul sectorului 1, Clotilde Armand, acuză Ministerul Culturii că blochează avizul pentru exproprirea Casei Miclescu de pe Bulevardul Kiseleff. Un fost monument istoric, construit în stil neoromânesc, după planurile arhitectului Ion Mincu la începutul secolului 20, este cunoscută şi pentru faptul că în anii '70 a găzduit filmarea unor scene ale peliculei „Felix și Otilia".

04 Decembrie 2022, 19:30 Știrile TVR |

Casa Miclescu se află pe Bulevardul Kiseleff, într-o zonă exclusivistă a Capitalei. Proprietarii au deschis un proces în care cer declasarea  imobilului și radierea din Lista Monumentelor Istorice. Au câștigat în primă instanță, la Curtea de Apel Ploiești, după ce procesul a fost strămutat din București, dar cazul este pe rol la Înalta Curte, în faza de recurs.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susține că a declanșat procedurile pentru exproprierea imobilului pentru cauză de utilitate publică, însă demersul ar fi blocat de Ministerul Culturii: "Pentru o asemenea procedură este nevoie de un aviz al ministerului Culturii și dl. Romașcanu ne spune că nu ne dă aviz fiindcă el consideră că nu e un monument istoric iar salvarea acestuia nu este de interes local și național. Probabil că dacă s-ar fi construit un complex rezidențial în locul Casei Miclescu, n-ar fi întârziat un asemenea aviz."

Contactat în mai multe rânduri pentru a ne oferi un punct de vedere, Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, nu a fost de găsit. De curând însă, acesta a declarat pentru o publicație online că nu face decât să respecte legea: „Un sigur comentariu, pentru cei care sunt cu adevărat interesați: nu pot încălca legea nici măcar pentru dna Armand. Pentru dumneaei e probabil standard de acțiune, nu e cazul Ministerului Culturii."

O poziție susținută și de către specialiștii în patrimoniu.

Ciprian Plăiașu, specialist în patrimoniu: "Ministrul Culturii ar încălca legea dacă ar spune că da, ok, expropriem. Expropriem în baza a ce? Pentru că nu mai este monument istoric. O instanţă s-a pronunţat că nu mai este monument istoric. Până nu vine următoarea, nu are nimeni voie să ia vreo decizie."

Dincolo de dispută, un lucru este sigur: imobilul se degradează tot mai mult, chiar sub ochii noștri.

În prezent, Casa Miclescu este abandonată și parțial ruinată. Acoperișul central s-a prăbușit complet, iar la etaj, pe alocuri, din tavan au rămas numai grinzile.

Puține persoane știu că aceasta a fost construită în stil neoromânesc după planurile arhitectului Ion Mincu la începutul secolului XX și este cunoscută pentru că în anii '70 a găzduit filmarea unor scene ale peliculei „Felix și Otilia".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 9°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 5°C 7°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI