Dispută în jurul drepturilor de autor pentru operele de artă

12 decembrie 2020, 14:45

Propunerea societății VISARTA de colectare a drepturilor de autor pentru operele de artă expuse sau folosite în comunicări publice a fost primită cu reticență de lumea artistică. Între 35 și 100 de lei ar plăti, conform proiectului Visarta, muzeele, galeriile, festivalurile pentru fiecare operă de artă expusă.

Multe critici au venit din partea Rețelei Naționale a Muzeelor. Printre altele, Rețeaua e nemulțumită că în propunere nu se face diferența între evenimentele educative și cele cu scop comercial. Plata acestor drepturi de autor ar putea scumpi anumite expoziții.

Acum, negocierile autorizate de Oficiul pentru Drepturile de Autor, între Visarta și asociațiile și instituțiile de artă, sunt în impas. Inclusiv componenta comisiei invitate la discuții e contestată.

În această dispută între Visarta și lumea artistică, Oficiul pentru drepturile de autor are rol administrativ, monitorizează procedura de negociere.

De fapt, artiștii se tem de un monopol al Visarta în ceea ce privește colectarea drepturilor de creație.

Aproape 100 dintre ei au semnat o petiție online în care cer ca Visarta să încaseze comisioane doar pentru artiștii care au mandatat-o. În plus cer ca expozițiile să nu fie taxate, pentru că, oricum se fac prea puține astfel de evenimente.

Disputa din acest moment vine pe fondul unor tensiuni mai vechi dintre artiști, galeriști, dealeri de artă și Visarta, referitoare la așa numitul drept de suită.

În controversa actuală privind comisioanele pentru expunerea operelor de artă, chiar dacă vor fi boicotate de unii, negocierile cu Visarta tot vor fi considerate valabile, oricât de puțini participanți la discuție ar fi. Iar dacă nu se ajunge la un acord, instanța are ultimul cuvânt.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite