Dispută Grindeanu - Nicușor Dan, pentru metroul din Capitală. Surse TVR INFO: Municipalitatea, plină de datorii, cum este în prezent, nu are cum să preia Metrorex

Metroul din București a ajuns motiv de dispută între ministrul Transporturilor și Primarul general. Sorin Grindeanu vrea să transfere compania la municipalitate, pe motiv că locuitorii din alte zone ale ţării nu au de ce să subvenţioneze transportul subteran din Capitală. Nicușor Dan nu a rămas dator și i-a transmis ministrului că Bucureștiul nu e ţinut în spate de nimeni, ba chiar contribuie la susţinerea altor regiuni.

02 August 2022, 17:40 (actualizat 02 August 2022, 21:14) Știrile TVR |
Dispută Grindeanu - N. Dan, pentru metroul din Capitală

Dincolo de aceste contre, experții în domeniu susțîn că un asemenea transfer este deocamdată misiune imposibilă.

Ministrul Transporturilor vrea să scape de problemele și cheltuielile pe care le generează metroul din Capitală. Așa că s-a declarat deschis să discute cu primarul general despre transferul companiei.

”De ce nu se plăteşte de la bugetul statului transportul în comun la Cluj, la Iaşi, la Craiova, la Timişoara? (...) Eu sunt deschis să am o discuţie cu Primăria Generală a Bucureştiului, dacă îşi doresc acest lucru, astfel încât totuşi transportul în comun în Bucureşti să fie în gestiunea Municipiului Bucureşti. 14.24- De ce să plătească un moldovean pentru transport?”, SORIN GRINDEANUministrul Transporturilor.

Primarul General al Capitalei i-a transmis însă lui Sorin Grindeanu că: "Bucureștiul nu e ținut în spate de nimeni! Nici de Timișoara, nici de Iași, nici de alte orașe sau județe. Dimpotrivă, Bucureștiul e cel care contribuie la susținerea celorlalte regiuni ale țării, iar asta e firesc pentru dezvoltarea României. Cu 10% din populația țării, Bucureștiul produce aproximativ un sfert din PIB-ul României." A scris pe facebook Nicușor Dan.

Reprezentanții angajaților din Primărie, dar și specialiștii în mobilitate urbană consultați de Știrile TVR spun la unison că municipalitatea, plină de datorii, cum este în prezent, nu are cum să preia compania care asigura transportul subteran în Capitală.

”Probabil că Metrorexul va ajunge în aceeaşi situaţie în care este acum sistemul de termoficare, probabil că dezvoltarea Metrorexului, întreţinerea lui ar fi în acelaşi ritm în care s-au întâmplat situaţiile la STB. În ultimii 20 de ani, Primăria Capitalei nu a demonstrat că este capabilă să îmbunătăţească serviciile publice”, susține Irina Zamfirescu, specialist mobilitate urbană

”Din punct de vedere al fondurilor necesare, Primăria nu are capacitatea dacă nu se modifică legea privind finanțele locale. 02.28- Ori se măresc veniturile Municipiului București și se preia Metrorexul, ori rămâne în continuare în gestiunea Ministerului Transporturilor”, DUMITRU GHERDANpreşedintele Sindicatului "Forum", Primăria Municipiului Bucureşti.

Subvențiile din bugetul Ministerului Transporturilor pentru Metrorex depășesc 800 de milioane de lei pe an. (CARTON) Suma este cu mult peste totalul alocat de primăria capitalei pentru investiții, de exemplu. Această, în condițiile în care, din bugetul municipalității de aproximativ 5 miliarde și jumătate de lei, o treime se duce deja pe subvenții.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 27°C
IASI 24°C 24°C
CLUJ 21°C 19°C
CONSTANTA 24°C 26°C
CRAIOVA 23°C 22°C
BRASOV 22°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI