Disperarea și furia cresc în Turcia, din cauza modului în care autoritățile gestionează salvarea supraviețuitorilor seismului

8 februarie 2023, 20:25

Turcii din zonele afectate de cutremur cred că răspunsul autorităților este inadecvat și lent.

În provincia Gaziantep, în primele 12 ore de la dezastru, nicio echipă de salvare nu ajunsese, iar rudele victimelor au fost nevoite să caute printre dărâmături cu mâinile goale, au declarat martori de la fața locului pentru Agenția France Presse, citată de The Guardian.

După ce salvatorii au ajuns, în sfârșit, luni seară, au muncit doar câteva ore și s-au oprit, au mai spus localnicii.

Erdogan este însă într-o cursă contracronometru pentru salvarea propriei sale cariere politice după cutremur, remarcă publicația Politico.

Cu alegerile la orizont în mai sau în iunie, el este deplin conștient că soarta sa politică va depinde de răspunsul rapid și hotărât în gestionarea crizei.

De aceea, remarcă Politico, președintele turc ține să fie văzut acum în prima linie a intervenției autorităților.

Jurnaliștii amintesc ce s-a întâmplat în 1999, la precedentul cutremur major din Turcia, soldat cu 18.000 de morți și 44.000 de răniți. Și atunci, fostul premier Bülent Ecevit a fost intens criticat pentru modul cum a gestionat operațiunea de salvare si nu a mai avut viitor politic.

Erdogan pare hotărât să nu repete greșelile fostului premier. În primele ore de la dezastru, s-a chinuit să lase impresia că a preluat controlul operațiunii și că este, la rândul său, frustrat și nemulțumit de reacția autorităților.

A anunțat că Turcia a fost lovită de cel mai mare cutremur din 1939 încoace, când au murit 33.000 de oameni, apoi a anunțat stare de urgență timp de trei luni în zonele lovite de seism.

Analiștii citați de Politico amintesc că zonele lovite de sesim au cunoscut o dezvoltare explozivă a construcțiilor în ultimii 20 de ani, iar dezvoltatorii imobiliari au legături strânse cu Erdogan și partidul său.

Dacă noile clădiri de apartamente se dovedesc mai vulnerabile ca altele, atunci partidul lui Erdogan ar putea să plătească electoral, scrie Politico.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă