Dispar obiectele tradiţionale. Coșurile din răchită din Vrancea nu mai au căutare

Invazia mărfurilor chinezești și nu numai are consecințe asupra unor meșteșuguri tradiționale românești. Obiectele făcute cu migală de meșteri sunt acum văzute de turiști ca fiind prea scumpe sau chiar învechite. Oamenii caută produse mai ieftine și mai rezistente, în locul celor lucrate manual, din materiale naturale.

22 Octombrie 2019, 21:18 |
Dispar obiectele tradiționale
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Coșurile și mobilierul de răchită, făcute în comuna Suraia, erau cândva motor al economiei din județul Vrancea. În urmă cu 30 de ani, acolo erau numeroase ateliere specializate în împletituri din răchită. Astăzi, mai există unul singur, dar și acesta ar putea fi închis până la sfarșitul anului. Motivul: împletiturile de răchită nu mai sunt căutate de clienți. Aceștia le preferă pe cele din ratan, mai ieftine, mai aspectuoase și mai rezistente.

Din 1995, coșurile și mobilierul de răchită au avut căutare mai mult la export. Piața românească de profil a mers bine până spre începutul anilor ‘90, după care vânzările au scăzut simţitor.

Acum, singurele comenzi externe mai vin din Franța și Elveția. Un coș românesc este vândut cu 6 euro. Dar și acestea sunt rare și puține.

Și în stațiunea Horezu din Vâlcea, cunoscută pentru olărit și pentru ceramica sa smălțuită, inclusă în patrimoniul UNESCO, chiciurile aproape că au invadat magazinele și tarabele din localitate.

Turiștii care ajung acolo pot cumpăra obiecte făcute în China sau Bulgaria, în locul celor făcute de olarii autohtoni. Puțini știu să facă diferența între calitate și chici.

Totuși, pentru a veni în sprijinul turiștilor, meșterul olar a notat pe fiecare raft locul de proveniență al produselor din ceramică.

Meșteșugarii sunt nevoiți să țină pasul cu vremurile și fac eforturi să reinterpreteze modelele tradiționale românești.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 24°C 19°C
CLUJ 19°C 15°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 26°C 26°C
BRASOV 20°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI