Discuţii decisive pentru alianţa PSD-ALDE. Varujan Vosganian: Dăncilă a lipsit de la ședința cu ALDE. Fifor: Relațiile în alianță sunt stabile și funcționale

19 august 2019, 12:51

ACTUALIZARE. „Am avut astăzi o nouă ședință a Coaliției PSD-ALDE, o discuție productivă pe care o vom continua zilele următoare în aceeași formulă. Relațiile în interiorul alianței sunt stabile și funcționale. Ne-am asumat împreună un program de guvernare și suntem și astăzi la fel de hotărâți să îl ducem la bun sfârșit. Contextul politic nu afectează aceasta asumare comună și nu ne abate de la scopul nostru de a continua reformele începute și a implementa toate proiectele ce sunt parte a viziunii noastre pentru România”, a scris, luni, pe Facebook, Mihai Fifor.

Secretarul general al PSD nu face nicio precizare, în postarea sa, despre absența liderului PSD, Viorica Dăncilă, de la ședință.

ACTUALIZARE. Surse politice au declarat pentru Mediafax că la întâlnire au participat Mihai Fifor și Eugen Teodorovici, care au așteptat aproximativ 20 de minute să vină Viorica Dăncilă, reprezentanții PSD anunțând că premierul urmează să vină.

În cele din urmă, discuția a început fără liderul Executivului, nefiind dat un argument legat de absența Vioricăi Dăncilă de la ședința cu ALDE.

Potrivit acelorași surse politice, conducerea ALDE le-a reproșat celor doi miniștri PSD că social democrații nu iau poziție și nu îl critică pe președintele Klaus Iohannis pentru acțiunile sale, lăsând acest lucru doar în sarcina reprezentanților ALDE.

_______________________

Această nouă rundă de discuţii ar trebui să regleze conturile în interiorul coaliţiei sau să ducă la ruperea alianţei de guvernare. Liderul AlDE, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut o serie de noi pretenţii, care ar trebui discutate astăzi. Este vorba despre o nouă formulă de restructurare a Guvernului, de o rescriere a proiectului de rectificare bugetară şi de redeschiderea discuţiei cu privire la posibilitatea unui candidat comun PSD-ALDE-Pro România.

De cealaltă parte, premierul Viorica Dăncilă îşi vede, în momentul de faţă, libertatea de mişcare mult limitată. Asta în condiţiile în care, recent, liderul Pro România, Victor Ponta, a anunţat că prim-ministrul i-ar fi promis cooptarea la guvernare în schimbul racolării cât mai multor parlamentari ALDE. Viorica Dăncilă i-ar fi dezvăluit lui Victor Ponta că intenţionează să scoată ALDE de la guvernare.

Mai mult, UDMR, prin vocea prim vicepreşedintelui Attila Korodi, a anunţat că nu este dispus la nicio discuţie sau negociere în ceea ce priveşte un eventual sprijin al acestei formaţiuni politice în situaţia în care s-ar ajunge la un govern minoritar.

Pusă în faţa actualului context politic, premierul Viorica Dăncilă pare dispusă la anumite concesii. Ea a anunţat că, în momentul de faţă, este dispusă să vină cu anumite ajustări ale programului de guvernare. În schimb, în ceea ce priveşte candidatul la prezidenţiale, aceasta îşi menţine poziţia – va fi candidatul PSD, separat de cel al ALDE.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite