Discuții tehnice pe contractul colectiv de muncă din învățământ, la Ministerul Educației. Creşterile salariale solicitate de federaţiile sindicale nu fac obiectul CCM

18 mai 2023, 10:49

Ministrul Ligia Deca a transmis că va avea discuții inclusiv luni cu reprezentanții din educație.

Întrevederea de astăzi se va axa pe contractul colectiv de muncă și nu pe salarizarea profesorilor.

Profesorii rămân pe poziții și intră de luni în grevă generală. Negocierile de miercuri ale marilor sindicate din învățământ cu guvernul au eşuat. Premierul Nicolae Ciucă a declarat la finalul întâlnirii că educația va fi trecută drept domeniu prioritar în noul program de guvernare, iar discuțiile vor continua.

Joi are loc prima întâlnire a comisiei constituite în vederea negocierii unui nou contract colectiv de muncă în învăţământ.

În contextul grevei de avertisment, Ministerul Educaţiei şi federaţiile sindicale reprezentative din învăţământul preuniversitar au precizat că „creşterile salariale şi alte drepturi de natură salarială solicitate de federaţiile sindicale nu fac obiectul contractului colectiv de muncă; prin urmare, acestea nu pot fi negociate cu Ministerul Educaţiei”.

„În ceea ce priveşte salarizarea cadrelor didactice, Ministerul Educaţiei a înaintat către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin adresa nr. 8.551/16.02.2023, o serie de propuneri privind noile grile de salarizare pentru personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Adresa este semnată şi asumată de reprezentanţii tuturor federaţiilor sindicale în domeniul învăţământului, inclusiv învăţământul superior. Ministerul Educaţiei susţine principiul stabilirii salariului de bază al profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe economie, urmând ca întreaga grilă să fie construită pornind de la acest principiu. Pentru negocierile privind contractul colectiv de muncă, Ministerul Educaţiei a emis ordinul de ministru privind constituirea comisiei de negociere a acestuia”, se arată în comunicatul citat.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă