Discuții aprinse pe Ordinul de ministru care decide cum se acordă bursele elevilor: Elevii care învață în alte localități rămân fără bursa socială

13 septembrie 2022, 18:13

În toate liceele din municipiul Brașov există elevi care vin să învețe din localități rurale. Dacă, în colegiile teoretice, cei mai mulți liceeni vin din comune învecinate cu Brașovul, la colegiile tehnologice vin mulți adolescenți din sate îndepărtate, unii chiar din alte județe.

Florian este în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic Energetic Remus Răduleț și face naveta zilnic din satul Perșani, de la peste 50 de km distanță de Brașov.

Rep: Cât timp faci pe drum ca să ajungi la școală?

Florian Daniel Dragomir, Colegiul Tehnic Energetic Remus Răduleț Brașov: O oră și 20 de minute.

Rep: Reușești să ajungi mereu la timp la școală?

Florian Daniel Dragomir: Nu, nu reușesc.

Rep: Cât te costă abonamentul pentru navetă?

Florian Daniel Dragomir: În jur de 600 de lei.

Alexandru Manda, expert în educaţie: „Ele reprezentau pentru elevii din mediul rural un imbold excepțional pentru a veni la școală, bursierii din mediul rural care primeau burse sociale sunt tocmai aceia care nu își permiteau să urmeze școală în mediul urban și erau ca un sprijin să nu abandoneze școala”.

Ordinul de ministru publicat în Monitorul Oficial arată care sunt criteriile prin care sunt acordate bursele de merit, de performanță, de studiu și cele sociale. Potrivit documentului, elevii de clasa a V-a nu mai primesc deloc burse de merit, iar elevii de liceu care studiază într-o altă localitate decât cea de domiciliu nu mai primesc bursă socială, așa cum era anul trecut. Decizia e contestată de Consiliul Elevilor.

Robert Avram, preşedintele Consiliului Elevilor: „Este discriminatoriu și adâncește inechitățile dintre elevii din mediul urban și elevii din mediul rural. Vorbim despre acei elevi de liceu care fac naveta și care, începând cu acest an școlar, nu vor mai putea să primească bursa de ajutor social.”

Şi Avocatul Poporului a reacţionat public. Într-un comunicat de presă, instituția spune că decizia de eliminare a burselor pentru elevii de liceu care învață în alte orașe este pe cât de surprinzătoare, pe atât de nedreaptă. Avocatul Poporului susține că, din această cauză, vor fi adâncite inechităţile dintre elevii din mediul rural şi cel urban: „Prin eliminarea acestor burse se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar proiectului „România Educată”. Avocatul Poporului subliniază că, indiferent de locul în care s-au născut, de situația economică a familiei sau de etnie, toți copiii au dreptul la educație de calitate, iar acestora trebuie să le fie asigurate șanse egale la educație și ulterior la acces pe piața muncii.”

Ministrul Educației susține că ordinul a fost intepretat greşit. Sorin Cîmpeanu explică faptul că ordinul face în așa fel încât orice elev din România, cu dificultăți financiare și medicale, să primească burse sociale în valoare de 200 de lei.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „Toți elevii care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu beneficiază de această alocație de transport. Separat de bursă socială, cei care au dificultăți, precum și orice alt elev din România, au decontat transportul de la domiciliu până la școală. Separat de bursă socială. Este vorba despre o sumă care poate să ajungă și până la 300 de lei, peste bursa socială de 200 de lei.  Dacă e vorba de elevi care fac performanță, pot să primească 500 de lei. În total, bursa socială – 200 de lei, alocația de transport – 300 de lei, plus bursă de performanță – egal 1000 de lei”.

Ministrul a precizat și că, dacă în 2020 bugetul burselor era de 270 de milioane de lei, acum este un miliard 332 de milioane de lei. Iar în următoarea ședința de Guvern, suma alocată transportului elevilor ar urma să fie dublată.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite