Discuție telefonică Liz Truss şi Joe Biden. Cei doi lideri "au căzut de acord asupra importanţei protejării" păcii în Irlanda de Nord

Premierul britanic, Liz Truss, şi preşedintele american, Joe Biden, "au căzut de acord asupra importanţei protejării" păcii în Irlanda de Nord, în cursul primei lor conversaţii telefonice, a anunţat marţi Downing Street, notează AFP.

07 Septembrie 2022, 05:53 (actualizat 07 Septembrie 2022, 06:06) Știrile TVR |
Discuție telefonică Liz Truss Joe Biden

În fruntea diplomaţiei britanice, Liz Truss introdusese o lege revenind asupra dispoziţiilor vamale din cadrul statutului post-Brexit al Irlandei de Nord, cu riscul declanşării unui război comercial cu Bruxellesul.

Liz Truss, care i-a succedat lui Boris Johnson, i-a spus preşedintelui Biden că aşteaptă cu nerăbdare "să acţioneze în strânsă legătură" cu Washingtonul "pentru a aborda provocările comune", a declarat o purtătoare de cuvânt din Downing Street.

Printre acestea se numără "problemele economice extreme declanşate de războiul preşedintelui rus Putin", a adăugat ea, potrivit unei relatări a conversaţiei lor.

Discuţia telefonică a avut loc pe fondul îngrijorărilor Statelor Unite cu privire la atitudinea lui Liz Truss care, în cursul anului în care a fost ministru de externe, a văzut tensiuni post-Brexit apărând în Irlanda de Nord şi afectând legăturile Regatului Unit cu Bruxellesul, Dublinul şi Washingtonul.

Joe Biden, care are rădăcini irlandeze, a criticat politica de Brexit a Marii Britanii sub conducerea lui Boris Johnson, cu care a avut o relaţie lipsită de căldură.

Preşedintele american a avertizat înainte de alegerea sa în 2020 că, dacă Brexit-ul va afecta Acordul de Vinerea Mare din 1998 - care a pus capăt la 30 de ani de violenţă în Irlanda de Nord - nu va aproba niciun acord comercial între Statele Unite şi Regatul Unit.

Un acord comercial între Londra şi Washington este considerat în prezent ca o perspectivă îndepărtată.

Cu toate acestea, legăturile de apărare dintre cei doi aliaţi transatlantici s-au întărit în ultimii ani, cu un nou parteneriat implicând Australia - numit AUKUS - convenit anul trecut.

Cu ocazia discuţiei lor telefonice de marţi, premierul Truss şi preşedintele Biden "au convenit să întărească aceste legături, în special dezvoltând profunda noastră alianţă de apărare prin intermediul NATO şi AUKUS".

Cei doi lideri "şi-au reafirmat angajamentul de a consolida libertatea mondială, de a ataca riscurile prezentate de autocraţii şi de a se asigura că Putin eşuează în Ucraina", a adăugat purtătoarea de cuvânt din Downing Street.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 7°C
IASI 3°C 6°C
CLUJ 4°C 8°C
CONSTANTA 11°C 14°C
CRAIOVA 8°C 7°C
BRASOV 7°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI