Discuțiile despre noua variantă a certificatului verde vor fi reluate după Crăciun. Experții spun că valul 5 al pandemiei începe în cel mult trei săptămâni

23 decembrie 2021, 20:31

Liderii coaliției au făcut un pas înapoi după ce anunțaseră că doresc să fie introdusă rapid obligativitatea certificatul verde Covid și la locul de muncă. Ministrul Sănătății declara marți că proiectul „trebuie să treacă” de Parlament. Apoi, Alexandru Rafila a cerut ca Guvernul să-și asume răspunderea pentru proiect.

Liderul PNL și președintele Senatului, Florin Cîțu, a subliniat că preferă dezbaterea parlamentară, dar a explicat că liberalii susțin orice proiect de lege privind introducerea obligativității certificatului COVID la locul de muncă.

După discuțiile din coaliție, au apărut informații pe surse că din proiectul de lege ar putea fi eliminată obligativitatea pentru accesul la locul de muncă. Oficial, fiindcă ar cădea testul constituţionalităţii. Neoficial, motivele ar ţine de decontul electoral.

Potrivit unor surse, liberalii ar vrea să propună un nou proiect de lege, cu certificatul obligatoriu doar pentru angajaţii din educaţie şi sănătate. Pentru ceilalţi – să fie opţional.

Specialiştii estimează că, în cel mult trei săptămâni, va veni valul 5 al pandemiei, mai ales că varianta omicron se răspândeşte uluitor de repede. Au fost confirmate încă 9 cazuri, dintre care cinci la persoane nevaccinate. E o creştere de aproape 50 de procente într-o singură zi.

Ministrul de Interne le cere forţelor de ordine să aplice ferm măsuri, acolo unde se încalcă regulile de protecţie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite