Discuțiile de la Ministerul Muncii s-au terminat. Grefierii spun că așteaptă fluturașii de salariu, pentru a vedea cum stau lucrurile

Guvernul pregăteşte un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru mărirea salariilor brute ale personalului auxiliar din instituţiile de stat, bugetari încadraţi cu norme part-time. În prezent, aceștia trebuie să plătească taxe mai mari decât salariile nete pe care le încasează. Un exemplu este cel al femeilor de serviciu din instituţiile de învăţământ. Între timp, la Ministerul Muncii reprezentanţii angajaţilor nemulţumiţi de scăderile salariale discută cu oficali guvernamentali. Diana Dumitraşcu urmăreşte negocierile şi ne aduce mai multe informații.

07 Februarie 2018, 10:17 (actualizat 07 Februarie 2018, 12:11) Știrile TVR |
Negocierile de la Ministerul Muncii s-au terminat
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

UPDATE Reprezentanții grefierilor au plecat oarecum mulțumiți de la discuțiile cu Ministerul Muncii, a transmis Diana Dumitrașcu. Ei spun că, potrivit calculelor făcute de Ministerul Muncii, salariile lor nu ar trebui să scadă, dar așteaptă să vadă acest lucru și pe fluturaș. Până atunci, ei vor continua greva japoneză. La ora 12.00, reprezentanții birourilor de resurse umane din Parchetul General și din Curtea de Apel vor veni și ei la Ministerul Muncii, pentru a vedea cum se face corect acest calcul.

Denisa Dindăreanu, președintele Asociației Grefierilor din România: "N-a fost o negociere, a fost o discuție și o lămurire asupra aplicării legii. Se pare că ordonatorii de credite au înțeles să aplice în mod distinct legea. Conform calculelor, salariile nu vor scădea, dacă se va aplica legea în mod corect, în mod unitar, de către toată lumea".

Cătălin Trăistaru, lider de sindicat: "Rămân în plată salariile care sunt plătite acum, nu este vorba despre o creștere, ceea ce vom putea obține maximum pentru colegii cu vechime va fi măcar salariul rămas în plată să nu fie afectat, nu este vorba despre creștere la ei, sub nicio formă".

La ora 9.00 a început întâlnirea dintre reprezentanții grefierilor și Lia Olguța Vasilescu, a transmis Diana Dumitrașcu, de la Ministerul Muncii. Grefierii sunt nemulțumiți de faptul că, în urma aplicării Legii salarizării și a transferării contribuțiilor de la angajator la angajat, unii dintre ei s-au ales cu lefuri mai mici. Lia Olguța Vasilescu spune că este exclus să fie așa, pentru că în decembrie s-au făcut simulări concrete de calcule, cu fluturași ai grefierilor, și nu a rezultat nicio scădere. Cel mai probabil, spune ministrul Muncii, ar fi vorba despre calcule greșite, sporuri care nu s-au luat în calcul, de majorări de salarii care s-au făcut în instanță și astfel rezultă unele lefuri mai mici.

Reamintim că personalul auxiliar din cadrul instanțelor și parchetelor a declanșat grevă japoneză începând cu 1 februarie, pentru că, în urma aplicării Legii salarizării, lefurile angajaților vor fi mai mici cu sume cuprinse între 36 și 500 de lei.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 6°C 3°C
CLUJ 2°C 0°C
CONSTANTA 7°C 5°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 2°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI