Discuții privind renunțarea la cota unică. Ciolacu: Ne mințim cu această cotă unică care nu mai este unică. Cîțu: Nu susţin o astfel de soluţie

16 mai 2022, 14:09

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că în coaliție se discută despre adoptarea anumitor măsuri fiscale. Care ar urma să fie anunțate până la 1 iunie și care presupun modificarea Codului Fiscal.

Renunțarea la cota unică și introducerea impozitării progresive alături de unele deduceri fiscale ar putea fi una din propunerile PSD.

Marcel Ciolacu spune că „a avut o discuție telefonică destul de prelungită” cu premierul Nicolae Ciucă despre întreaga situație.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: În momentul în care ai introdus impozitul progresiv, vă dau exemplu numai din Sănătate – asigurarea de sănătate și pe viață să fie deductibile, astfel încât să nu fie impozitat acel venit. mai mult la asigurările pe viață și de sănătate avem și o sumă care se duce la pilonul 3.  mai mult mai avem și o economie datorită acestor asigurări la Bugetul de stat, la casa de asigurări, către serviciile private de sănătate. Ori intram într-o logică cum e toată lumea, cum sunt toate țările dezvoltate sau ne mințim în continuare cu această cotă unică care nu mai este unică.

Președintele Senatului, Florin Cîțu, spune că în PNL nu s-a discutat despre introducerea impozitului progresiv. Măsura nu este liberală, așa că el se va opune.

Florin Cîțu, preşedintele Senatului: „Vă spun ca membru al PNL. Noi nu susţinem, avem şi program de guvernare, nu susţinem taxe noi. (…) PNL a venit cu soluţii în 2020, 2021, ani record pentru gradul de colectare. Veniturile au crescut la 32,7%, 32,8% din PIB în 2020 şi 2021, după ce am scos taxele. Ar fi culmea acum să introducem taxe. Asta ar însemna bani mai puţini la buget. Dacă se va ajunge acolo, conducerea PNL va veni în BEX şi va supune la vot o astfel de soluţie. Eu, ca membru al PNL, nu susţin o astfel de soluţie”, a precizat Cîţu, la Senat.

Din opoziție, USR solicită o dezbatere mai amplă privind schimbarea sistemului de impozitare.

Ionuţ Moşteanu, deputat USR: Din timp în timp, PSD vine cu această discuție în spațiul public, USR avertizează că investitorii și antreperenorii au nevoie de predictibilitate, nu trebuie dat în cei care trag mai tare, care fac perfomanță.

Din 2005, în România a fost introdusă cota unică de impozitare a veniturilor, de 16%.

Dacă se ajunge la un consens politic, impozitarea progresivă ar urma să intre în vigoare cel mai devreme la 1 ianuarie 2023.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite