Discuții pentru implementarea sistemului „RoAlert”. Arafat: S-a mers pe o perioada realizabilă, dar mai scurtă decât se gândise inițial

22 septembrie 2017, 11:09

 

Costurile ar putea ajunge la patru milioane de euro, iar achizițiile se vor face în regim de urgență. Operatorii privați de telefonie mobilă vor suporta din propriile buzunare achizițiile ce le revin lor pentru a putea transmite alertele către populație. Mesajele vor conține și recomandări pentru populație în situații de urgență.

Premierul Mihai Tudose a avut, vineri, la Palatul Victoria, o întâlnire de lucru cu șefii ANCOM, STS și DSU pe marginea progreselor înregistrate în realizarea sistemului de alertare timpurie.

La întrevederea cu prim-ministrul, au participat, printre alții, Adrian Diță, președinte ANCOM, generalul Ionel-Sorinel Vasilca, directorul STS, și secretarul de stat în MAI Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Operatorii au confirmat sprijinul lor pentru acest sistem, atât pentru finanțare cât și sprijinul lor pentru identificarea de soluții.

Raed Arafat a declarat, după întâlnirea cu șeful Guvernului, că s-a mers pe o perioada realizabilă dar mai scurtă decât se gândise inițial.

Întrebat dacă se vor face achiziții în regim de urgență, Raed Arafat a spus că, având în vedere că furnizorii sunt puțini, se poate face o achiziție mai rapidă în sistem de urgență.

Cu privire la suma necesară pentru implementarea sistemului, Raed Arafat a arătat că suma poate pleca de la 1 milion de euro și poate ajunge la 3,5 – 4 milioane de euro, dar suma va fi data de soluția finală. Arafat este de părere că suma este acceptabilă pentru a avea un astfel de sistem în România.

Uneori trebuie să se întâmple ceva ca să implementezi o soluție, a răspuns Raed Arafat la întrebarea de ce abia acum s-a constatat necesitatea unui astfel de sistem.

Premierul a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că de două ori pe săptămână vor avea loc întâlniri ale vicepremierului Marcel Ciolacu cu reprezentanții IGSU, ANCOM, STS și ai celor cei patru operatori de telefonie mobilă pentru implementarea sistemului „RoAlert”, astfel încât cetățenii să fie avertizați în timp util de pericole pe telefonul mobil, automat, fără costuri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă