Discuții la Guvern cu reprezentanții cultelor religioase din România pe tema sărbătorilor pascale. Iohannis: Nu ne amestecăm în felul în care vor fi organizate slujbele la biserică

21 aprilie 2021, 14:56

Reprezentanții cultelor religioase din România au mers la Guvern pentru a discuta despre modul în care se vor desfășura slujbele religioase în preajma sărbătorilor pascale.

A fost o întâlnire la care au participat reprezentanții secretariatului de stat pentru culte, reprezentanții Centrului național de coordonare a activităților pentru campania de vaccinare dar și reprezentanții Ministerului Sănătății.

Cancelaria Sfântului Sinod a transmis, marți seară, un set de Îndrumări așteptate pentru noaptea de Înviere.

În intervalul orar 20.00 – 05.00, restricțiile de circulație sunt ridicate. Credincioșii vor putea participa la slujbe atât în interior, cât și afară. Vor aștepta în afara lăcașului de cult, pe locuri individuale special marcate.

Credincioșilor li se recomandă să participe la slujbele oficiate în parohiile de care aparțin, pentru a evita aglomerația.

Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă ca și în alți ani și va fi oferită în parohii de către preoți.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că în noaptea de Înviere restricțiile de circulație se ridică, așadar creștinii vor putea să participe la slujbele de Înviere. Nu vor trebui să completeze declarații, vor merge pur și simplu la biserică. Deci, repet – în noaptea de Înviere fiecare creștin poate să meargă la biserică dacă dorește. Biserica va organiza slujba așa cum este datina. Nu ne amestecăm în felul în care vor fi organizate slujbele la biserică. Știm cu toții că prima parte a slujbei se ține afară, după care o parte intră în biserică. Creștinii merg la biserică să participe, să ia lumină, să ia Paștile, și eu îmi doresc, și așa vom organiza lucrurile, ca totul să se desfășoare în liniște și în bună rânduială, a subliniat președintele Iohannis.

Florin Cîțu, prim ministrul României: În afară de circulație, totul este închis. Deci nu există restaurante. Toate petrecerile sunt închise. Din punctul acesta de vedere, doar al petrecerilor, va fi o noapte normală, iar în ceea ce privește circulația, nu va fi nevoie de o declarație în acea noapte.

În prima zi de Paști, preoții vor oficia slujba celei de a doua Învieri, la fel ca alți ani, la miezul zilei.

Anul acesta nu vor mai avea loc marile pelerinaje de Florii. Preoții și credincioșii vor putea totuși să înconjoare biserica parohială în ajunul sărbătorii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite