Discuții aprinse între deputați pe acțiunile antidrog ale guvernului. Cătălin Predoiu, la raport în Parlament: Dacă plec de la minister, las ceva în urmă - 44 de grupuri de crimă organizată destructurate și sute de kilograme confiscate în 3 luni

Au fost discuții aprinse între deputați pe acțiunile antidrog ale guvernului. Parlamentarii USR i-au cerut ministrului de Interne să explice cum pregătește lupta împotriva consumului și traficului de stupefiante. Dar l-au și acuzat pe Cătălin Predoiu că ministerul nu a făcut nimic să-i oprească pe traficanți. Predoiu i-a acuzat pe USR-iști că au transformat tragedia din stațiunea 2 Mai într-o temă electorală și le-a reamintit că au propus un proiect de lege în care au promovat legalizarea canabisului.

03 Octombrie 2023, 07:43 (actualizat 04 Octombrie 2023, 10:36) Știrile TVR |

Deputații USR au lansat un șir de acuzații la adresa ministrului de Interne. Au vorbit despre corupție în cazul unor polițiști, dar și despre lipsa de reacție a ministerului în lupta cu traficul și consumul de droguri.

Ionuț Moșteanu, deputat USR: Vrem să vedem dacă există vreo urmă de speranță, dacă vreți și puteți să vă luptați cu traficanții de droguri. Au murit 2 copii uciși de o beizadea protejată de poliția dumneavostră. Acei copii au fost victimele sistemului care îi protejează pe cei protejați, pe cei care dau șpagă, pe cei care știu unde și cui să dea un telefon. Noi considerăm că nu v-ați făcut treaba și încă sunteți dator cu niște răspunsuri. Nu mai vrem copii morți și polițiști care protejează beizadele. Nu mai vrem polițisti care fac trafic de droguri și sunt mână în mână cu traficanții. Sunteți doar spectator la un film cu mari mafioți.

Replici tăioase au venit și din partea ministrului de Interne. Cătălin Predoiu le-a reproșat parlamentarilor USR că subminează încrederea românilor în Poliție prin generalizarea acuzațiilor de corupție.

Cătălin Predoiu, ministrul de Interne: În rândul elevilor de 16 ani cel mai consumat drog ilicit este canabisul, urmat de substanțe psihoactive. Vă spune ceva, domnilor deputați de la USR, pentru că ar trebui să vă spună, întrucât dumneavostră care vă frângeți mâinile acum de această problemă, ați promovat și susținut un proiect de lege privind legalizarea canabisului. Eu înțeleg că v-ați trezit după Vama Veche și ați mirosit că e o temă electorală pe care să vă cățărați din nou, dar nu aveți substanță și onestitatea s-o faceți corect. Mâine dacă plec de la minister sau chiar astăzi, las cel puțin ceva în urmă: 44 de grupuri de crimă organizată și sute de kg confiscate în trei luni de zile.

În ping-pong-ul declarațiilor au intrat și alți parlamentari din zona opoziției.

Csoma Botond, deputat UDMR: Noi aici, la legiuitori, nu putem să facem ca statul să fie mai puternic pentru că fară dorința de a generaliza, în anumite ipostaze, poliția pare timorată, domnule ministru. Noi am dori ca poliția să nu fie timorată, să fie hotărâtă.

Mircea Chelaru, deputat AUR: Măsurile expuse plecând de la prezumția de bună credință sunt aplicabile, dar domnul ministru, din păcate, le tratează ca pe niște îndiguiri rare în fața unui tsunami necruțător și știm de ce. Butoiul pe care îl aveți are prea multe găuri, iar dumneavostră aveți prea puține dopuri.

Deputații PSD și cei ai minorităților au cedat timpul pentru discursuri colegilor din PNL.

Lucian Bode, deputat PNL: Este nevoie de o asumare la toate nivelurile societății și de un plan, chiar de un pact național, care să unească toate forțele politice pentru a schimba mentalități și a stăvili acest flagel.

Cătălin Predoiu a anunțat deja că va reorganiza structurile antidrog. Primele acțiuni sunt în Constanța, unde 20 de specialiști pregătesc o reformă care trebuie încheiată până la finalul anului.

Dezbaterea, amânată luna trecută, a avut tema "Cum pregăteşte Ministerul de Interne lupta împotriva drogurilor? Strategiile şi măsurile Ministerului de Interne pentru combaterea traficului de droguri".

În 8 septembrie, USR i-a solicitat ministrului Afacerilor Interne să vină în Parlament pentru a explica situaţia actuală a Poliţiei Române.

"PNL a distrus Poliţia Română în 1.404 zile. Da, PNL conduce Ministerul de Interne de aproape patru ani. Rezultatele? Poliţia Română a ajuns în cea mai jalnică stare. Un poliţist din Braşov a fost prins cu un kilogram de cocaină. La 2 Mai poliţiştii au lăsat un tânăr drogat să plece pentru a ucide. Sunt doar două cazuri dintr-o serie interminabilă care a indignat România. De aceea, USR îl cheamă în Parlament, la Ora Guvernului, pe Cătălin Predoiu, ministrul de Interne. Îi poate aduce şi pe Lucian Bode şi Bogdan Despescu cu el. Să explice cu toţii cum au distrus Poliţia Română", a precizat liderul USR, Cătălin Drulă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 3°C 5°C
BRASOV 3°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI