Dirijorii britanici condamnă planurile „lipsite de viziune” de a desființa BBC Singers

BBC Singers
BBC Singers
10 martie 2023, 12:49

Dirijorii orchestrelor BBC au denunțat „planurile ireversibile și catastrofal de dăunătoare” de a desființa BBC Singers și de a reduce cu 20% locurile de muncă din orchestrele radiodifuzorului din Anglia.

Într-o scrisoare adresată directorului general al BBC, Tim Davie, și altor manageri de rang înalt, consultată de The Guardian, dirijori precum Sakari Oramo, Dalia Stasevska și Semyon Bychkov scriu că au reacționat cu „neîncredere” la anunțul de marți privind reducerile profunde din ansamblurile BBC.

Referindu-se la desființarea completă a BBC Singers, care a fost fondat în 1924, ei scriu că dorința „de a arunca toate acestea la coșul de gunoi în favoarea unei mai mari «agilități» și «flexibilități» arată o nepăsare șocantă nu numai față de modul în care se înrădăcinează excelența artistică, ci [față de] modul în care marea moștenire a BBC în domeniul artelor este văzută și invidiată în întreaga lume.”

BBC Singers este singurul cor cu normă întreagă din Marea Britanie.

Semnatarii, printre care se numără Ryan Wigglesworth, Ilan Volkov și Alpesh Chauhan, dirijori ai Orchestrei Simfonice Scoțiene BBC, vizează, de asemenea, reducerile de 20% din locurile de muncă ale celor trei orchestre ale radiodifuzorului din Anglia – BBC Symphony, BBC Concert și BBC Philharmonic, cu sediul la Manchester.

„Recompensarea muncii remarcabile a orchestrelor noastre cu o erodare sistematică este la fel de calamitoasă”, scriu ei. „În afară de jargon, să pretinzi că prin reducerea locurilor de muncă, «întărești caracterul distinctiv al orchestrelor unice ale BBC» este un nonsens.”

BBC Singers este un cor format din 20 de membri, renumit pentru flexibilitatea și priceperea cu care abordează cea mai înnoitoare muzică nouă. De la înființarea lor în 1924, au fost dirijați de Igor Stravinsky și Pierre Boulez, au cântat la funeraliile Dianei, Prințesa de Wales, și au cântat în premieră lucrări ale unor compozitori precum Benjamin Britten, Gustav Holst și John Tavener. Sub conducerea dirijorului lor principal, Sofi Jeannin, planurile de viitor includ un concert de muzică a compozitorului finlandez Kaija Saariaho.

Peste 40.000 de semnături fuseseră strânse joi de o petiție online prin care se cere ca BBC să reconsidere planurile.

Separat, Britten Sinfonia, orchestra cu sediul în estul Angliei, a lansat un apel pentru a strânge 1 milion de lire sterline pentru a-și asigura supraviețuirea după ce și-a pierdut finanțarea de la Arts Council England anul trecut. Apelul este susținut de compozitorii Steve Reich și Thomas Adès, precum și de maestrul muzicii regale Judith Weir.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă