Directorul Unifarm, Adrian Ionel: Stocurile actuale ne fac să fim pregătiţi şi în faţa unui eventual al doilea val

Echipamente medicale
Echipamente medicale
20 mai 2020, 15:27

„Stocurile noastre din acest moment ne fac să fim pregătiţi şi în faţa valului doi. Suntem foarte OK, dacă acest lucru se întâmplă. Nu ne dorim să se întâmple, dar în eventualitatea în care acest val se poate întâmpla, suntem foarte pregătiţi, avem toate stocurile necesare şi nu cred că va lipsi absolut nimic, din punctul acesta de vedere, din spitale. (…) Stocurile din acest moment ne fac să întâmpinăm un potenţial val doi cu toate forţele, ca să zic aşa, cu toate echipamentele bine depozitate, într-o siguranţă deplină. Sperăm să se menţină această tendinţă descrescătoare, dar în eventualitatea în care lucrurile se precipită şi iau un eventual trend negativ, suntem pregătiţi”, a precizat directorul Unifarm, Adrian Ionel, în cadrul forumului cu tema „Actuala pandemie COVID-19. Solidaritate în pandemie”.

Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat că în România rata de mortalitate în ceea ce priveşte cazurile de COVID-19 este de sub 6% şi a apreciat că aceasta este una „scăzută, comparativ cu alte ţări europene”.

„În ciuda unui moment de euforie care a urmat trecerii la etapa de ponderată liberalizare – euforie pe care o putem explica din punct de vedere psihologic, după o perioadă mai lungă de restricţii – aparent lucrurile nu s-au inflamat foarte tare. (…) Strategia pe care Ministerul Sănătăţii a adoptat-o, cu spitale de linia întâi, de linia a doua, cu spitale de suport, s-a dovedit a fi eficientă şi am putut îngriji toţi pacienţii care ne-au fost adresaţi. Rata de mortalitate este sub 6%. Este o rată de mortalitate scăzută, comparativ cu alte ţări europene, iar procentul de vindecări este important, depăşeşte uneori 50%. Asta ne face să credem că, dacă continuăm că măsurile de prevenţie, pe larg explicate tuturor, vom fi în această marjă de relativă siguranţă sau de control în cazul fenomenului infecţios şi vom putea, cu spitalele pe care le avem şi tehnologia de care dispunem, să îngrijim aceşti pacienţi în mod eficient”, a spus Horaţiu Moldovan.

Secretarul de stat a subliniat că în această perioadă au fost tratate toate urgenţele non-COVID, iar medicii au avut libertatea de a decide dacă este necesară o intervenţie. În acest sens, el a arătat că limitarea internărilor s-a referit strict la pacienţii cronici care puteau fi amânaţi.

„Orice pacient la care viaţa ar fi fost pusă în pericol – medicii care s-au ocupat de îngrijirea lor au avut libertatea să acţioneze şi să îi îngrijească. (…) De altfel, mortalitatea globală în lunile februarie – martie – aprilie este comparabilă cu cele din anii precendenţi, neînregistrându-se un plus de mortalitate. Chiar a fost mai mică, ceea ce se poate lega de alte fenomene: scăderea numărului de accidente, ca urmare a diminuării traficului, şi aşa mai departe”, a adăugat acesta.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite