Directorul SRI Eduard Hellvig și-a depus mandatul. ”Cred că e important să se ştie că SRI s-a transformat major în aceşti ani”. Generalul Răzvan Ionescu îi preia atribuțiile. Reacții pe scena politică

Decizie surprinzătoare a directorului SRI. Eduard Hellvig a renunţat la şefia Serviciului Român de Informaţii şi spune că gestul lui este unul de sănătate democratică. Președintele Klaus Iohannis, cel care l-a numit pe Hellvig în funcție, l-a decorat cu "Steaua României" în grad de Comandor. Unii analişti vorbesc însă de o răcire a relaţiilor dintre cei doi, alţii speculează că Eduard Hellvig se pregăteşte de o carieră în instituţiile europene sau de una politică, în România.

03 Iulie 2023, 12:12 (actualizat 03 Iulie 2023, 21:33) Știrile TVR |

Eduard Hellvig: "Este momentul să constat că obiectivele profesionale pe care mi le-am propus la preluarea mandatului de director au fost îndeplinite. Prin urmare, pot să închei etapa de viaţă pe care am parcurs-o în fruntea Serviciului Român de Informații. (...) Nu vreau să evit abordarea frontală a unui subiect care este legitim dezbătut în spaţiul public: funcţia de director al unui serviciu de informaţii oferă acces la un volum semnificativ de informaţii sensibile. Nu cred că este bine pentru democraţie ca o persoană să concentreze expunere la informaţie secretă pentru un timp îndelungat."

Şeful statului, Klaus Iohannis, a luat act de retragerea din funcție a directorului SRI şi a lăudat mandatul lui Eduard Hellvig în fruntea principalului serviciu de informaţii al ţării.

Preşedintele a declarat că Eduard Hellvig a reformat şi modernizat SRI şi a transformat serviciul într-o instituţie credibilă, profesionistă şi mai puţin birocratică.

Preşedintele l-a decorat pe directorul SRI Eduard Hellvig cu ordinul Național "Steaua României" în grad de Comandor.

Mihai Duță, jurnalist Newsweek România: "Cred că este o decizie pe care Eduard Hellvig a luat-o poate şi din cauza unei lipse de comunicare cu preşedintele Klaus Iohannis, din ultima perioadă. (...) E posibil care relaţiile dintre cei doi să se fi răcit şi acesta să fie motivul acestei demisii."

Cristian Pîrvulescu, analist politic: "Obişnuit vreme de, iată, aproape 9 ani de a primi întruna rapoarte şi de a avea o relaţie ierarhică cu subordonaţii, va fi foarte greu să se readapteze vieţii politice, unde relaţiile sunt de cu totul altă natură."

Reprezentanţii partidelor politice s-au poziţionat diferit după anunţul directorului SRI. Dacă liderii PNL, partid din care provine Eduard Hellvig, au salutat decizia acestuia, liderii opoziţiei au criticat mandatul lui în fruntea SRI.

Ionuț Stroe, purtător de cuvânt PNL: - Gestul de retragere din funcţie făcut de domnul Hellvig este un semn de normalitate şi sănătate democratică.

Reporter: - Se va întoarce domnul Hellvig în PNL?

Ionuț Stroe, purtător de cuvânt PNL: - Eu zic că în acest moment nu au niciun sens asemenea scenarii şi comentarii. Vorbim despre o persoană care abia se retrage din fruntea unui serviciu de informaţii, după un mandat foarte reuşit.

Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt PSD: "Nu putem decât să luăm act de acest lucru. Într-adevăr, pe parcursul mandatului domniei sale, SRI a fost ferit de controverse, de scandaluri în spaţiul public."

Cătălin Drulă, lider USR: "Noi credem că niciodată în această perioadă nu a încetat să facă politică din poziţia pe care a avut-o şi, odată cu anunţul de astăzi, pare că se întoarce oficial în PNL, un partid al cărui lider de facto a fost în aceşti ani."

De regulă, șefii serviciilor secrete pleacă odată cu președintele care i-a numit în funcţie sau puțin după. Foarte rar se întâmplă ca ei să părăsească postul înainte.

După retragerea lui Eduard Hellvig, conducerea interimară a serviciului va fi asigurată de prim-adjunctul SRI, generalul Răzvan Ionescu.

ACTUALIZARE Prim-adjunctul directorului Serviciului Român de Informaţii, generalul Răzvan Ionescu, urmează să preia conducerea interimară a instituţiei după demisia lui Eduard Hellwig.

Potrivit articolului 24 din Legea 14/1992, directorul Serviciului Român de Informaţii are un prim-adjunct, care este şi înlocuitorul legal al acestuia.

ACTUALIZARE Declarațiile integrale ale lui Eduard Hellvig:

”Cred că este important ca societatea și cetățenii să știe că SRI s-a transformat major în acești ani, ca să poată acționa mai eficient și mai adaptat provocărilor actuale, pentru a proteja România. Suntem la finalul unui proces foarte important de reconfigurare a tuturor componentelor SRI, atât la nivel local cât şi regional. A fost un proces menit să asigure instituţiei un sistem conceptual de securitate integrat, precum şi să îi sporească eficienţa în prevenirea şi contracararea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale.

Documentul detaliază și finalizarea cu succes a două proiecte majore – Regio şi Centrio, secondate de multiple etape de reaşezare organizatorică. Prin aceste două proiecte de reorganizare, SRI a devenit o instituție modernă, suplă și debirocratizată.

Proiectul Regio a început în 2017 și a avut ca obiectiv reorganizarea teritorială a instituţiei, pentru a ne adapta la realitățile actuale şi la ameninţările preponderente ale unei arii geografice particulare. Nu mai există astăzi 41 de Servicii în miniatură aferente fiecărui judeţ şi Capitalei. Acum vorbim de o nouă organizare regională, cu mai puține direcții, cu un lanţ de comandă scurtat şi cu o flexibilitate accentuată, care a produs deja rezultate foarte bune.

Proiectul Centrio a însemnat pasul următor - adică transformarea din temelii a unităţilor centrale ale Serviciului în raport cu o idee simplă: operaţiunile pe primul loc. Împreună cu parteneri instituționali importanți, pe model euro-atlantic, am reformulat concepţiile de lucru astfel încât resursele umane şi financiare, investiţiile şi priorităţile să fie direcţionate în raportare directă la obiectivele de securitate naţională. Acest lucru a implicat și asigurări legate de menținerea în matca legală și constituțională, cu accent pe creșterea eficienței și consolidarea bunului prestigiu creat în relația cu partenerii noștri din UE și NATO.

Rezultatele bune au apărut deja, şi acest lucru nu poate decât să ne bucure. Personal, am satisfacţia de a constata că direcțiile strategice pe care le-am urmărit funcționează cu succes în planul concret al activităţilor SRI. Prin ceea ce conţine şi confirmă, raportul SRI îmi oferă sentimentul îndeplinirii tuturor obiectivelor în rolul public de director al Serviciului Român de Informaţii.

Modernizarea instituției s-a făcut la pachet cu alți pași care, în acești ani, au însemnat o separare de moștenirea vechii Securități, introducerea de cursuri despre totalitarism și democrație pentru noii angajați, predarea completă a arhivelor către CNSAS – într-un gest care am sperat să fie preluat și de alte instituții. Până acum, nu s-a întâmplat acest lucru. Am mai vorbit de riscul securismului și nu îl voi mai repeta. Sper că suntem mai mulți cei care înțelegem mizele acestei clarificări a trecutului. Nu putem privi niciodată înainte dacă mereu revenim în trecut, pentru a rezolva problemele nerezolvate ale altor generații. Nu putem mereu cere generațiilor viitoare să rezolve problemele pe care noi nu le-am rezolvat.

Finalizarea proceselor de actualizare operaţională a SRI mă obligă, în egală măsură şi la o analiză cu privire la viitor. Vorbesc despre viitor în raport cu valorile care mă definesc, cu lucrurile în care cred şi sub auspiciile sistemului democratic pe care am ales să îl slujesc.

Este momentul să constat că obiectivele profesionale pe care mi le-am propus la preluarea mandatului de director au fost îndeplinite. Prin urmare, pot să închei etapa de viaţă pe care am parcurs-o în fruntea Serviciului Român de Informații.

Încheierea mandatului meu este o decizie pe care am discutat-o deschis în ultimele săptămâni cu Preşedintele României, căruia îi mulțumesc și cu acest prilej pentru susținerea constantă arătată de-a lungul acestor ani la conducerea Serviciului. L-am informat și pe președintele Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI. Este o decizie ale cărei rațiuni au fost înțelese pe deplin, și pe care vi le împărtășesc și dumneavoastră. O să vă explic:

Este o cutumă greşită la noi, ca cei care dețin funcții de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă, eventual forțați. Majoritatea celor care dețin puterea nu renunță la ea când își îndeplinesc obiectivele, din diverse motive. Eu personal, cred că este nevoie de un astfel de pas. Este în primul rând un gest de sănătate democratică, pe care l-am argumentat fără echivoc încă din primul an de mandat. Este sănătos pentru democraţie, pentru echilibrul puterilor în stat, ca un director de serviciu de informaţii să aibă un mandat limitat în timp.

Pietrificarea în funcţie nu este bună, ea poate conduce la setarea de obiective greşite pentru instituţie, la pierderea contactului cu realitatea socială, la confundarea funcției cu persoana care o deține. Nu vreau acest lucru nici pentru mine, nici pentru o instituţie care este mai valoroasă decât orice director pe care l-a avut.

Nu vreau să evit abordarea frontală a unui subiect care este legitim dezbătut în spaţiul public: funcţia de director al unui serviciu de informaţii oferă acces la un volum semnificativ de informaţii sensibile. Nu cred că este bine pentru democraţie ca o persoană să concentreze expunere la informaţie secretă pentru un timp îndelungat. Pur şi simplu, cred că cetăţenii şi statul sunt mai bine slujiţi dacă la conducerea SRI se succed lideri la intervale de timp clar stabilite.

Consider că, din moment ce mi-am atins obiectivele propuse, nu există nici o rațiune pentru a continua să exercit această funcție. După cum spuneam, închei această etapă de viaţă cu satisfacţia că am făcut lucruri bune pentru cetăţeni, pentru România şi pentru SRI. Am reușit restructurarea instituției pentru a fi mai eficientă, am îndepărtat-o de politică și de moștenirea fostei Securități, și am menținut și amplificat încrederea și respectul partenerilor noștri externi, alături de care SRI luptă zi de zi pentru protejarea României. Am promovat o nouă generație în funcțiile de conducere și am pus la dispoziția societății informațiile extrase din arhivele fostei Securități. Starea serviciului este, acum, semnificativ mai bună decât era în urmă cu 8-9 ani. Realizările publicabile, dar şi provocările mandatului se regăsesc în volumul 2 al Monografiei SRI, care acoperă perioada 2015-2023.

Vreau să-mi exprim aprecierea faţă de profesioniștii din SRI, faţă de partenerii din conducerea executivă şi faţă de beneficiarii legali ai instituției, care mi-au fost sprijin, dar şi resort critic pozitiv în toţi aceşti ani. Rămân un susţinător deschis al valorilor de securitate naţională şi al profesioniştilor oneşti din domeniul informaţiilor. Și cred că viitorul SRI va fi unul bun pentru România dacă instituția se ferește de greșelile și abuzurile trecutului, dacă își menține parcursul democratic și de profesionializare care i-au adus în prezent admirația și respectul partenerilor săi din țară, din UE și din NATO.

Îmi amintesc acum de ceea ce spunea un important lider politic european al secolului XX - „Singurul ghid al unui om este conștiința sa. Singurul scut al memoriei sale este verticalitatea și sinceritatea acțiunilor sale. Este foarte imprudent să mergi prin viață fără acest scut, pentru că suntem atât de des luați în derâdere de eșecurile speranțelor noastre și de nerealizarea planurilor noastre. Purtând acest scut, vom fi mereu în rândul celor onorabili”.

Declaraţia de astăzi este ultima în calitate de director al Serviciului Român de Informaţii. Profesional şi sufleteşte voi fi marcat pozitiv pentru toată viaţa de această experienţă deosebit de onorantă. Emoțional şi raţional, mă voi raporta totdeauna cu respect, consideraţie şi afecţiune la motto-ul SRI – Patria, a priori”, a declarat Eduard Hellvig în conferința de presă.

_________________________________

Eduard Hellvig, 48 de ani, a avut cel mai lung mandat în fruntea Serviciului Român de Informații, fiind cel de-al cincilea director al instituției, după 1989. El a fost numit în funcție de Klaus Iohannis, la data de 2 martie 2015.

Eduard Hellvig a fost membru al PNL inainte de a fi numit director al SRI. A fost vicepreședinte al Camerei Deputaților și a făcut parte din Comisia pentru Afaceri Europene și din Delegația României la Adunarea Parlamentară a NATO. La 3 septembrie 2013 a demisionat din Parlamentul României pentru a prelua mandatul de europarlamentar liberal.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 4°C 6°C
CLUJ 1°C 3°C
CONSTANTA 11°C 10°C
CRAIOVA 7°C 6°C
BRASOV 4°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI