Directorul SRI, Eduard Hellvig, audiat în Comisia parlamentară pentru controlul activităţii Serviciului. Protocoalele secrete, protestul diasporei și pesta porcină, printre subiecte

Audieri maraton în Comisia de control a activității SRI. Timp de peste 8 ore, directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a fost luat la întrebări de parlamentari. Audierile au fost legate de protocoalele secrete încheiate între SRI și instituțiile din sistemul judiciar.

13 Septembrie 2018, 08:47 (actualizat 13 Septembrie 2018, 22:26) |
Audieri maraton
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În total, în acest moment sunt active 337 de protocoale, două dintre ele cu caracter secret a spus Claudiu Manda, președintele Comisiei de Control SRI. Acesta a dat exemplu de întrebări adresate lui Eduard Hellvig: cum au început protocoalele, cum au fost denunțate și dacă au produs efecte. Au fost și alte subiecte discutate în timpul audierilor: pesta porcină, bugetul SRI și protestele din 10 august. Legat de mitingul din Piața Victoriei, președintele Comisiei SRI a spus că a existat o informare că ar putea fi violențe.

ACTUALIZARE Claudiu Manda, șeful Comisiei de Control SRI: Sunt semnate protocoale din anul 1990. În total au fost 565 de astfel de acte, protocoale sau acorduri. Dintre acestea, 432 protocoale, restul acorduri și documente. 337 sunt active, 134 sunt denunțate și 94 sunt abrogate, ca urmare a schimbării legislației. 'Dintre aceste protocoale s-a pus un accent pe ceea ce înseamnă protocoale din Justiţie.

A fost făcută o prezentare legată de apartenența politică a persoanelor care au semnat protocoalele respective din 1990 încoace și au fost reprezentanți de la toate partidele politice care au fost la putere, în calitatea pe care o aveau la momentul respectiv, de miniștri, secretari de stat, directori de agenții, șefi de autorități.

Ne spunea d-nul director că și astăzi există intenția unor instituții ale statului de a semna un protocol cu SRI. Sigur că rămâne să vedem dacă această formă de funcționare, protocoale, protocoale secrete, sau protocoale nesecrete, va mai fi folosită de aici încolo.

Am discutat despre protestele din 10 august. Pe de o parte am discutat în cadrul comisiei şi am stabilit că sunt elemente de competenţa SRI. Persoane, organizaţii, structuri care doresc destabilizarea statului, dărâmarea Guvernului sau a unor instituţii ale statului intră în zona de competenţă a apărării Constituţiei şi a instituţiilor statului, deci intră în zona de competenţă a SRI. Pe de altă parte, elementele care ţin, în opinia SRI, de ce s-a întâmplat în Piaţă sunt chestiuni de ordine publică, deci nu intră explicit în zona SRI. Însă şi aici am convenit sau am discutat şi concluzia a fost că era şi obligaţia SRI ca, atunci când captează, colectează date şi informaţii care sunt utile instituţiilor partenere, beneficiare - în speţă MAI, Jandarmeria, IGPR, DGIPI, toate aceste informaţii ar trebui transmise acestor structuri.

Se dorește modificarea legii SRI în așa fel încât să fie foarte clar definite competențele în ceea ce privește amenințările naționale. Este important să avem o lege a informațiilor clasificate sau o modificare la legea informațiilor clasificate.

 

ACTUALIZARE Audierea directorului Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, în Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI s-a încheiat după 8 ore.

Eduard Hellvig, despre protocoale: "Am spus tot ce voiau să se ştie despre ele şi domnul Manda o să vă dea toate detaliile. Am speranţa că am fost extrem de coerent şi concis, astfel ca parlamentarii să fi înţeles ce le-am comunicat (...) Am comunicat şi despre porteste, evident".

ACTUALIZARE "Avem o serie de subiecte pe care dorim să le lămurim, sunt subiecte legate de protocoale semnate de SRI de-a lungul timpului, inclusiv ultimul protocol, cel pe care l-am văzut în spaţiul public. O să vorbim de bugetul SRI, o să vorbim despre pesta porcină, despre evenimentele din 10 august, să vedem dacă sunt şi alte lucruri pe care SRI doreşte să le aducă în atenţia noastră. Eventual, o să avem şi o discuţie preliminară despre raportul pe anul 2017, pentru că la discuţiile despre raportul pe 2015 am dorit lămuriri de la Curtea de Conturi şi de la alte instituţii ale statului. Să vă aşteptaţi la o şedinţă destul de lungă", a declarat preşedintele comisiei, Claudiu Manda, marţi, la Senat.

Întrebat despre o eventuală finanţare din exterior a protestului din 10 august, Manda a spus: "Am văzut şi eu ce a apărut în spaţiul public. Rămâne să vedem acest lucru, rămâne să vedem dacă SRI a ştiut despre acest lucru. Sunt mai multe subiecte. Sigur că, în măsura în care o să avem răspunsuri şi o să putem să le oferim opiniei publice, o să o facem. (...) Cred că ar trebui să fie o finanţare transparentă dacă vine din străinătate, şi aici e o chestie de legislaţie, pe de o parte. Pe de altă parte, dacă această finanţare vine cu un anumit scop, de a destabiliza structurile şi instituţiilor statului, sigur sunt de competenţa organelor de anchetă din zona parchetelor, eventual, şi din alte instituţii".

El a susţinut că parlamentarii din Comisia SRI sunt foarte interesaţi să discute cu conducerea SRI despre modificări legislative, despre "normele de care au nevoie pentru a-şi duce la îndeplinire misiunea şi să răspundă la ameninţările din anul 2018".

"Aşa cum ne-am asumat politic, ne dorim ca toate aceste suspiciuni de intervenţie a serviciilor în zona de justiţie sau în zona politică să nu mai existe, să legiferăm în acest sens", a menţionat Claudiu Manda.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 26°C 26°C
IASI 24°C 24°C
CLUJ 26°C 27°C
CONSTANTA 21°C 21°C
CRAIOVA 29°C 27°C
BRASOV 24°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI