VIDEO Directorul SRI, Eduard Hellvig: Ar fi de dorit ca societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Elefantul din încăpere

Eduard Hellvig directorul SRI
Eduard Hellvig directorul SRI
4 octombrie 2022, 16:46

„Desecretizarea va continua, inclusiv cu punerea la dispoziția cercetătorilor a informațiilor declasificate despre evenimente care au avut loc și după 1989. Vindecarea trecutului poate fi posibilă doar prin prezentarea adevărului. Sigur că se mai fac erori. Mai știu că se va discuta din nou mult despre noile legi ale securității naționale. Iar aici repet ce am mai declarat. Ne dorim legi actualizate, dar le vrem cât mai apropiate de modelul celor din Occident”, a subliniat directorul SRI.

„Și dacă tot am ajuns aici, ar fi de dorit ca societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins”, a adăugat el.

„Acesta este de fapt elefantul din încăpere și această discuție nu va putea fi evitată la nesfârșit”, a atras atenția Hellvig.

Eduard Hellvig este absolvent al Universității Babeș-Bolyai – Facultatea de Științe Politice și Administrație Publică.

Proiectele legilor securității naționale, ajunse pe surse în spațiul public, au stârnit multe controverse.

Potrivit acestora, instituţiile publice, precum şi persoanele fizice şi juridice ar fi urmat să aibă obligaţia de a acorda sprijin, la cerere, angajaților SRI, păstrând secretul asupra aspectelor care au făcut obiectul cererii.

Dezbaterea a fost abandonată în vară.

Pachetul legilor securității naționale vizează organizarea și funcționarea SRI, SIE, STS, SPP, CSAT și a Ministerului Apărării Naționale.

VEZI și Directorul SRI, Eduard Hellvig: Dezbaterea despre legile securității e centrată doar pe SRI ceea ce poate da de gândit. Voi comenta conținutul legilor abia după ce acestea vor fi asumate legislativ

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite