VIDEO Directorul SRI, Eduard Hellvig: Ar fi de dorit ca societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Elefantul din încăpere

E momentul ca societatea românească și decidenții politici "să se hotărască" în privința rolului serviciilor de informații, a atras atenția șeful SRI, Eduard Hellvig, la Universitatea Babeș-Bolyai, unde participat la festivitatea dedicată împlinirii a 15 ani de la debutul cursurilor de studii de securitate. El a folosit celebra sintagmă "elefantul din încăpere" pentru a defini necesitatea acestei discuții, "care nu va putea fi evitată la nesfârșit".

04 Octombrie 2022, 16:46 (actualizat 04 Octombrie 2022, 17:30) Știrile TVR |
Eduard Hellvig, directorul SRI

"Desecretizarea va continua, inclusiv cu punerea la dispoziția cercetătorilor a informațiilor declasificate despre evenimente care au avut loc și după 1989. Vindecarea trecutului poate fi posibilă doar prin prezentarea adevărului. Sigur că se mai fac erori. Mai știu că se va discuta din nou mult despre noile legi ale securității naționale. Iar aici repet ce am mai declarat. Ne dorim legi actualizate, dar le vrem cât mai apropiate de modelul celor din Occident", a subliniat directorul SRI.

"Și dacă tot am ajuns aici, ar fi de dorit ca societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins", a adăugat el.

"Acesta este de fapt elefantul din încăpere și această discuție nu va putea fi evitată la nesfârșit", a atras atenția Hellvig.

Eduard Hellvig este absolvent al Universității Babeș-Bolyai - Facultatea de Științe Politice și Administrație Publică.

Proiectele legilor securității naționale, ajunse pe surse în spațiul public, au stârnit multe controverse.

Potrivit acestora, instituţiile publice, precum şi persoanele fizice şi juridice ar fi urmat să aibă obligaţia de a acorda sprijin, la cerere, angajaților SRI, păstrând secretul asupra aspectelor care au făcut obiectul cererii.

Dezbaterea a fost abandonată în vară.

Pachetul legilor securității naționale vizează organizarea și funcționarea SRI, SIE, STS, SPP, CSAT și a Ministerului Apărării Naționale.

VEZI și Directorul SRI, Eduard Hellvig: Dezbaterea despre legile securității e centrată doar pe SRI ceea ce poate da de gândit. Voi comenta conținutul legilor abia după ce acestea vor fi asumate legislativ

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 4°C 6°C
CLUJ 1°C 3°C
CONSTANTA 11°C 10°C
CRAIOVA 7°C 6°C
BRASOV 4°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI