Directorul Programului Alimentar Mondial al ONU afirmă că a fost martorul unor scene „apocaliptice” în zonele lovite de cutremur din Turcia

Ruinele cutremurului
Ruinele cutremurului
26 februarie 2023, 11:52

Seismele puternice, care au început pe 6 februarie, au lovit atât Turcia, cât şi Siria vecină, provocând moartea a peste 50.000 de persoane, conform ultimului bilanţ publicat vineri.

„Există un singur mod de a descrie ceea ce am văzut astăzi: apocaliptic”, a declarat David Beasley, care s-a aflat în vizită în oraşul Antakya, din provincia turcă Hatay.

„Cartiere întregi s-au prăbuşit; case distruse, şcoli şi magazine închise; vieţi distruse. Nivelul distrugerilor de aici este cu adevărat de neînţeles”, a mai spus el.

Oficialul PAM a afirmat într-un comunicat că situaţia din Siria reprezintă o „catastrofă peste o altă catastrofă”, referindu-se la cei peste 12 ani de război civil din Siria.

PAM a precizat că Beasley a vizitat un centru logistic al ONU unde camioanele sunt încărcate cu alimente şi alte ajutoare de urgenţă înainte de a trecere graniţa în nord-vestul Siriei.

David Beasley a subliniat necesitatea extinderii livrărilor de alimente către Siria „prin toate rutele – fără nicio restricţie” şi a cerut „tuturor părţilor să faciliteze accesul”.

Nord-vestul Siriei, controlat de rebelii care se opun regimului preşedintele Bashar al-Assad şi în care populaţia depindea deja de ajutor pentru nevoile de bază, reprezintă zona din Siria cea mai afectată de seismele devastatoare.

Intensificarea livrărilor de ajutoare depinde de deschiderea de către regimul sirian a unor puncte de trecere suplimentare în zonele controlate de rebeli în Siria.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite