Directorul OMS Europa: Sunt încrezător că în 2023 vom declara sfârşitul pandemiei, dar oamenii ar trebui să înveţe lecţiile privind vaccinarea

22 martie 2023, 20:59

Diana Brâncuș: Există disparități majore între orașe și sate, dar și între regiuni, în privința accesului la servicii medicale în lipsa profesioniștilor în domeniu. Cum ar putea fi atrași specialiștii și spre zonele rurale sau mai puțin dezvoltate, unde au mai puține oportunitați personale și profesionale?

Dr. Hans Henri P. Kluge: Este o provocare uriașă în toate țările din regiune și nu exista o soluție magică. Trebuie să avem o abordare complexă, care să includă educația. De exemplu, stagiile se fac acum în principal în spitale. Atunci când am practicat medicina, nu am făcut un stagiu și în zona rurală. Oamenii se pot familiariza cu mediul. În al doilea rând, reglementări, de exemplu să oferi burse pentru tinerii studenți, dar apoi, în schimb, să lucreze, de pildă, doi ani în zona rurală. Se întâmplă în unele țări.

Apoi, desigur, sprijin. Stimulentele financiare sunt foarte importante, dar și cele non-financiare sunt importante. De exemplu, să oferi un apartament pentru medic sau asistentul medical sau să ai grijă de familia lor. Nu este vorba doar despre lucrătorul din sănătate, și familia este importantă. În final, trebuie susținuți cu un plan de dezvoltare în carieră. Au nevoie și de recunoaștere.

Am avut aici povestea unei tinere doctorițe din sistemul național de sănătate din Marea Britanie. Medicul a lucrat zi și noapte și la final nu a avut pic de apreciere. A spus că așa ajungi la burnout, la epuizare.

Diana Brâncuș: Plățile informale sunt încă o practică în sistemul sanitar din România, deși s-a mai redus nivelul după majorările salariale. Ce șanse sunt să dispară acest fenomen în condițiile unui deficit mare de personal?

Dr. Hans Henri P. Kluge: Plățile din buzunar sunt o problemă uriașă în multe țări din regiunea noastră, mai ales pentru oamenii cu boli cronice, pe termen lung, și care nu-și pot plăti tratamentele. În România, nivelul s-a redus deja, dar este un proces. Ce trebuie făcut mai întâi este ca medicii și asistenții medicali să aibă salarii decente. Este foarte important. Condiții bune de muncă. Apoi medicamentele trebuie să fie accesibile.

Dacă ești din rândul celor săraci, ar trebui să fii ajutat din fondul asigurărilor de sănătate pentru a primi tratamentul. Principiul este acesta: nimeni nu ar trebui să sărăcească din cauza cheltuielilor cu sănătatea.

Diana Brâncuș: Criza pandemică a pus multă presiune pe sistemul sanitar. Mulţi oameni se plâng că au rămas cu probleme după infecţia Covid. Ce arată ultimele date privind Long Covid?

Dr. Hans Henri P. Kluge: Sunt recunoscător că vorbiţi despre Long Covid. Nu vorbim destul despre asta. Bravo! Ştim din studiile OMS că, în regiunea noastră, în 53 de ţări, aproximativ 17 de milioane de oameni au dezvoltat Long Covid în primii doi ani ai pandemiei. La început nu ştiam ce era, oamenii nu o luau în serios. Trebuie să le oferim acestor oameni suport psihosocial. Oameni puternici, care dintr-odată nu se pot ridica de pe scaun sau din pat dimineaţa pentru a lucra normal, acest lucru are impact asupra sănătăţii mentale. Este nevoie de beneficii în caz de şomaj, de concedii medicale şi de mult mai multe resurse. Chestiunea-cheie este să fii alături de pacienţi, aşa cum facem noi în Europa pentru a aborda problema Long Covid. Atunci când eu am avut Covid după doi ani de pandemie, deşi am fost foarte strict cu protecţia, dar am luat varianta Omicron, pentru prima oară în viaţă am fost fără vlagă. Medicii mi-au spus: străduiţi-vă, dr. Kluge, să vă odihniţi 10 zile, chiar şi după simptome, pentru a evita Long Covid. Oameni, vă rog, vaccinaţi-vă, faceţi booster-ul. Dacă faceţi Covid, luaţi infecţia foarte în serios, odihniţi-vă, pentru că acest Long Covid poate fi foarte foarte debilitant! Avem nevoie de mai multă cercetare, de mai multă apreciere şi de vaccinare.

Diana Brâncuș:  S-a încheiat pandemia?

Dr. Hans Henri P. Kluge: Pandemia nu s-a încheiat. Doar săptămâna trecută, 1.500 de oameni din regiunea noastră au murit de Covid. Nu ar fi trebuit să moară. Desigur, situaţia este mult mai bună. Sunt încrezător că 2023 va fi anul în care vom declara sfârşitul pandemiei, dar oamenii ar trebui să înveţe lecţiile privind vaccinarea.  Dacă eşti bolnav şi tuşeşti, nu neapărat din cauza Covid-19, poate de la o gripă, pune-ţi o mască dacă te afli într-o zonă aglomerată din care nu poţi ieşi, menţine un stil de viaţă sănătos. Şi, pentru ţară, foarte importantă este ceea ce noi numim supraveghere. Dacă apare un virus oarecare, poate fi foarte repede abordat şi poate fi depistat uşor în apele reziduale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă