Citrice tratate cu o substanţă care atacă ficatul şi rinichii. Directorul general ANPC: Citiţi cu atenţie etichetele!

12 noiembrie 2017, 11:03

„Citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi şi e bine sa ştiţi că: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante si are o acțiune fungicidă”, subliniază Paul Anghel.

El a dat drept exemplu o etichetă de citrice provenite din Turcia, pe care este menţionată substanţa.

Substanța ar putea fi cancerigenă. Atacă ficatul şi rinichii.

Atenţie! Intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor şi legumelor stropite. Acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafaţa lor!„, subliniază directorul general al ANPC.

„Fructele şi legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit şi nici o culoare aparte”, precizează Paul Anghel.

O problemă este şi felul în care este scrisă eticheta. Informaţiile critice sunt greu de citit. În plus, este precizată substanţa cu probleme, imazalil, dar nu există avertismente pentru consumatori.

Mai grav este că informaţia nu mai ajunge la consumatorul care cumpără fructe vărsate.

Legislaţia Uniunii Europene incerzice folosirea Thiabendazol – Imazalil în agricultură. Dar în multe ţări din afara UE nu există limite pentru fermieri.

Peste 100 de kg de pomelo din China şi grepfrut din Turcia stropite cu fungicide periculoase au fost descoperite într-un hipermarket din București.

Conducerea ANPC va transmite constatările Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinare şi Ministerului Agriculturii pentru ca acestea să verifice concentraţia fungicidului şi dacă este nevoie să fie retrase de la consum.

Iar la un control din luna iulie, inspectorii ANPC au găsit în magazinele și piețele din toată țara peste 60 de tone de fructe și legume care nu respectau normele legale. Peste 600 de kilograme de marfă au fost retrase atunci de la comercializare.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite