Directorul general adjunct pentru Resurse Umane de la centrala nucleară din Zaporojie a fost răpit de ruşi. Energoatom: Personalul ucrainean, forţat să lucreze pentru opratorul rus Rosatom

Centrala nucleară Zaporojie / Youtube
Centrala nucleară Zaporojie / Youtube
11 octombrie 2022, 17:35

Într-o postare pe canalul său Telegram, Energoatom a declarat că „teroriștii ruși l-au răpit pe directorul general adjunct pentru resurse umane al centralei nucleare din Zaporojie, Valeri Martiniuk, [și îl] țin într-o locație necunoscută”, transmite CNN.

Energoatom a declarat că rușii doreau dosarele de personal de la centrală „pentru a forța personalul ucrainean să lucreze pentru Rosatom [operatorul nuclear rus] cât mai curând posibil”.

„Facem apel la directorul general al AIEA, Rafael Grossi, și la întreaga comunitate mondială să ia toate măsurile posibile pentru eliberarea imediată a lui Valeri Martiniuk din captivitatea ocupanților ruși”, a declarat Energoatom.

La începutul acestei luni, directorul general al centralei a fost reținut, dar a fost eliberat ulterior și se află acum pe teritoriul ocupat de Ucraina.

Departamentul de Informații pentru Apărare din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării susține că forțele rusești de la uzină îi forțează pe angajați să semneze contracte cu operatorul nuclear rus, Rosatom.

Departamentul a declarat că „reprezentanții Forțelor Armate ale Federației Ruse și administrația de ocupație continuă presiunile asupra angajaților centralei….Ocupanții aplică așa-numitele „măsuri de filtrare” unora dintre angajați și familiilor acestora. Angajaților li se cere să obțină oficial pașapoarte rusești și să semneze contracte cu Rosatom”.

De asemenea, se mai spune că forțele de ocupație continuă să mențină toate cele șase unități ale centralei într-o „stare rece”. Alimentarea cu energie electrică a centralei, inclusiv a sistemelor de securitate, este asigurată de o linie electrică externă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite