Directorul Fondului Monetar Internațional: Tendințele economice actuale sunt similare cu cele din anii 1920. Economia globală riscă o reîntoarcere la Marea criză economică

Kristalina Georgieva, directorul FMI, a avertizat vineri că economia globală se află pe o tendință similară cu cea din anii 1920, tendință ce a culminat în Marea criză economică din 1929, din cauza inegalităților și a instabilității piețelor financiare, transmite site-ul publicației The Guardian.

18 Ianuarie 2020, 12:58 (actualizat 18 Ianuarie 2020, 13:04) |
Kristalina Georgieva, director FMI / FOTO: www.imf.org

Într-un discurs la Institutul Peterson din Washington, Georgieva a afirmat că noi cercetări ale Fondului Monetar Internațional, care compară evoluțiile actuale ale economiei globale cu evoluțiile din anii 1920, au relevat faptul că tendințele sunt similare.

"Deși inegalitățile economice dintre țări s-au redus în ultimii 20 de ani, acestea s-au accentuat în interiorul țărilor", a spus ea, oferind ca exemplu Marea Britanie, unde cei mai bogați 10% din membrii societății dețin o avuție echivalentă cu cea controlată de 50% din populație ce se află la baza piramidei.

Situația este similară la nivelul membrilor Organizației pentru Cooperare Economică, unde discrepanțele între venituri și avuție au atins sau sunt în preajma unui nivel record, a indicat șefa FMI.

"În anumite privințe, aceste tendințe îngrijorătoare sunt reminiscente debutului de secol XX, când forțele gemene ale tehnologiei și integrării economice au dus la prima epocă de aur, furtunoșii ani '20 (eng. Roaring Twenties – n.red.), iar, în cele din urmă, la dezastru financiar", a spus Georgieva, făcând referire la Marea criză economică din 1929, al cărei semnalizator și catalizator a fost prăbușirea piețelor financiare americane și britanice.

"Dacă acționăm și, mai ales, dacă acționăm împreună, putem să evităm repetarea greșelilor din anii 1920 în anii 2020", a spus Kristalina Georgieva.

Ea a avertizat că noi probleme cum ar fi schimbările climatice și protecționismul comercial înseamnă că următorii 10 ani vor fi cel mai probabil caracterizați de tensiuni sociale și de volatilitate în piețele financiare.

“Dacă ar fi să identific o temă pentru începutul noului deceniu, aceata ar fi multiplicarea incertitudinilor”, a mai spus șefa FMI, care a atras atenția și asupra exceselor ce au dus la criza financiară globală din 2008.

Sursa: Mediafax

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 11°C
IASI 5°C 12°C
CLUJ 8°C 9°C
CONSTANTA 6°C 6°C
CRAIOVA 11°C 13°C
BRASOV 5°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI