Directorul Filarmonicii de Stat din Tîrgu Mureş, Vasile Cazan, confirmat cu COVID-19, a murit în spital

11 octombrie 2020, 12:55

Noul coronavirus nu alege. Nimeni nu este în siguranță atunci când este infectat.

Dirijorul Vasile Cazan, directorul Filarmonicii din Tîrgu Mureș, era în carantină la domiciliu atunci când a început să se simtă rău. Duminica trecută, pe 4 octombrie, a ajuns la spital, unde a aflat că are COVID-19. A fost internat la Clinica de Pneumologie, iar câteva ore mai târziu a fost transferat la terapie intensivă.

În ciuda eforturilor depuse de medici, care i-au administrat plasmă și Remdesivir, starea lui de sănătate s-a degradat, iar organismul, slăbit și de alte boli, nu a rezistat.

Duminică dimineață, Vasile Cazan a pierdut lupta.

A fost confirmat pozitiv și fiul dirijorului. Acesta este acum izolat la domiciliu, iar starea lui este bună.

Problemele la Filarmonica din Tîrgu Mureș au început la finalul lunii septembrie, când au apărut primele cazuri de COVID-19.

În luna iulie, lumea muzicală a mai suferit o pierdere grea. Camil Marinescu, dirijor al Filarmonicii George Enescu, dar şi pe mari scene ale lumii, a pierdut lupta cu noul coronavirus.

COVID-19 a provocat drame şi în lumea medicală. Cel mai recent caz este al unui medic ortoped de la Spitalul Bagdasar Arseni, care s-a stins vineri. Avea 60 de ani.

____________________________

Dirijorul Vasile Cazan s-a născut la Tîrgu Mureş în anul 1952, a studiat vioara, viola şi pianul la Tîrgu Mureş şi a absolvit Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde a studiat dirijatul coral cu profesorii Dorin Pop şi Florentin Mihăescu, perfecţionându-se ulterior şi cu maestrul Marin Constantin.

A participat la cursuri de perfecţionare pentru dirijat orchestra la New York, cu dirijorul Laszlo Halasz de la Conservatorul Julliard, care a fost asistent al dirijorilor Arturo Toscanini şi Bruno Walter la Metropolitan Opera din New York.

Vasile Cazan era, din anul 1990, dirijorul Corului Mixt al Filarmonicii din Tîrgu Mureş, iar din 1998 era şi directorul Filarmonicii de Stat din Tîrgu Mureş.

În anul 2012, Instituţia Prefectului – Judeţului Mureş i-a acordat cea mai înaltă distincţie a judeţului, „Fibula de la Suseni”, iar în anul 2015, Primăria Tîrgu Mureş i-a conferit distincţia „Pro Cultura”. (Sursa datelor biografice: Agerpres)

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite