După ce serviciile secrete ruseşti i-au alertat pe omologii lor americani în legătură cu o posibilă ameninţare extremistă legată de Ţarnaev, o notificare a ajuns la o structură specializată de luptă împotriva terorismului din cadrul Ministerului de Justiţie (US Justice Department's Joint Terrorism Task Force), dar nicio acţiune "nu a fost luată în urma acelei notificări", a declarat directorul FBI, Robert Mueller, în cadrul unei audie
Directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI), Robert Mueller, a recunoscut joi, în faţa aleşilor americani, că agenţia sa nu a reuşit să răspundă corespunzător informaţiei privind cea mai recentă călătorie, anul trecut, în Rusia, a suspectului de terorism Tamerlan Ţarnaev, transmite RIA Novosti, preluând site-ul Politico.
După ce serviciile secrete ruseşti i-au alertat pe omologii lor americani în legătură cu o posibilă ameninţare extremistă legată de Ţarnaev, o notificare a ajuns la o structură specializată de luptă împotriva terorismului din cadrul Ministerului de Justiţie ("US Justice Department's Joint Terrorism Task Force"), dar nicio acţiune "nu a fost luată în urma acelei notificări", a declarat directorul FBI, Robert Mueller, în cadrul unei audieri în Congres.
Tamerlan Ţarnaev, 26 de ani, şi celălalt suspect din dublul-atentat de la Maratonul din Boston, fratele său, în vârstă de 19 ani, Djohar, sunt etnici ceceni din sudul Rusiei care locuiau în Massachusetts.
Tamerlan a călătorit în Rusia la începutul lui 2012, iar FBI-ul a primit o înştiinţare, dar nu a acţionat, când acesta a revenit în ţară şase luni mai târziu, a precizat Mueller. "Este posibil să se fi întâmplat aşa din cauza numeroaselor anchete pe care le avem în desfăşurare", a explicat şeful FBI. "Acel grup de lucru particular are de triat şi verificat sute de informaţii şi piste similare în fiecare an", a adăugat el, potrivit Politico.
Robert Mueller a promis că FBI-ul "se va descurca mai bine" în cazul în care o nouă situaţie de acest gen va mai apărea, însă a apărat modul de acţiune al agenţiei sale în urma informaţiilor primite în martie 2011 din partea autorităţilor ruseşti conform cărora "Ţarnaev era pe cale să se radicalizeze".
După primirea informaţiilor, autorităţile americane l-au verificat pe Ţarnaev şi au decis că nu reprezintă o ameninţare. "În baza unei investigaţii amănunţite şi a informaţiilor primite de la ruşi, nu am descoperit nicio legătură cu terorismul", a subliniat responsabilul, citat de Washington Post.
Cei doi fraţi sunt bănuiţi că au detonat pe 15 aprilie două bombe artizanale la un interval de câteva secunde în apropierea liniei de sosire a maratonului anual din Boston. Atentatul a făcut trei morţi şi aproximativ 180 de răniţi. Pe 20 aprilie, unul dintre fraţi a fost omorât într-o acţiune de mare amploare a autorităţilor de a-i prinde, iar celălalt a fost prins.