Directorul executiv de mediu al ONU anunță situația de criză în care se află biodiversitatea. Inger Andersen: Suntem în război cu natura

Inger Andersen, directorul executiv al programului de mediu al ONU a avertizat că „suntem în război cu natura" și că trebuie să facem pace, în timp ce țările se reunesc la Cop15 la Montreal pentru a ajunge la un acord privind protejarea biodiversității planetei.

06 Decembrie 2022, 15:18 Știrile TVR |
Conferința privind biodiversitatea a ONU, 2022 / FOTO: captură Twitter

„Tocmai am întâmpinat al 8-lea miliard membru al rasei umane pe această planetă. Este o naștere minunată a unui copil, bineînțeles. Dar trebuie să înțelegem că, cu cât sunt mai mulți oameni, cu atât mai mult punem Pământul sub o mare presiune. În ceea ce privește biodiversitatea, suntem în război cu natura. Trebuie să facem pace cu natura. Pentru că ea este cea care susține totul pe Pământ... știința este fără echivoc”, a declarat Inger Andersen.

Andersen a subliniat faptul că textul final al oricărui acord trebuie să abordeze „cei cinci călăreți ai apocalipsei biodiversității": schimbarea utilizării terenurilor, supraexploatarea, poluarea, criza climatică și răspândirea speciilor invazive.

Peste 10.000 de participanți sunt așteptați la Cop15, care se va desfășura până la 19 decembrie, iar miniștrii vor sosi în a doua săptămână pentru a contribui la finalizarea textului. Obiectivele proiectului incluse în cadrul global pentru biodiversitate cuprind propuneri de protejare a 30% din suprafața terestră și maritimă, de reorientare a subvențiilor în valoare de miliarde de dolari și de combatere a speciilor invazive.

„Dacă guvernele vor să ajungă la un acord final ambițios, China trebuie să dea dovadă de inițiativă în cadrul discuțiilor”, a declarat Comisarul European pentru Mediu, Virginijus Sinkevičius.

China, care deține președinția pentru Cop15, este cel mai mare emițător de carbon din lume - deși Canada, SUA și Australia au emisii de CO2 pe cap de locuitor mult mai mari. Va fi pentru prima dată când Beijingul va prelua conducerea unui acord major de mediu al ONU. Cop15 a fost mutată de la Kunming, la Montreal la începutul acestui an din cauza politicii chineze de „zero Covid", dar reprezintă totuși o șansă pentru țară de a-și prezenta în fața lumii acreditările de „civilizație ecologică", o parte importantă a agendei interne a președintelui Xi Jinping.

„Cred că rolul Chinei va fi crucial. Ei au o mare responsabilitate și, în calitate de președinte al Cop15, se află într-o poziție dificilă. Sunt mulțumit de angajamentul lor de până acum. Va trebui să vedem dacă acest lucru va continua”, a declarat Sinkevičius

Summitul privind biodiversitatea este esențial pentru limitarea încălzirii globale la 1,5°C, potrivit arhitecților acordului climatic de la Paris, care au subliniat necesitatea de a trăi în echilibru cu natura, la Summitul privind clima de luna trecută.

Guvernele nu au îndeplinit niciodată integral obiectivele ONU în materie de biodiversitate, iar Andersen a declarat că un mecanism adecvat de responsabilizare - similar contribuțiilor determinate la nivel național pe care țările le prezintă prin intermediul procesului privind clima - este vital ca lumea să își respecte angajamentele de data aceasta.

„Aceasta este a treia noastră încercare de a conveni asupra obiectivelor privind biodiversitatea. S-a învățat foarte mult pentru a înțelege ce s-a întâmplat în precedentele două ocazii, ce a funcționat și ce nu. În momentul de față, ne aflăm pe această traiectorie de pierdere a 1 milion din cele 8 milioane de specii de pe această planetă. Este clar că nu este o traiectorie pe care ne dorim să ne aflăm. Trebuie să schimbăm acțiunile pe care le facem ca ființe umane: trebuie să mâncăm și să trăim în moduri care sunt pozitive pentru natură", a explicat Inger Andersen.

 

 

Sursa: The Guardian

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 24°C 25°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 25°C 24°C
BRASOV 24°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI