Directorul executiv al Eurovision spune că interzicerea Rusiei reprezintă „valorile fundamentale ale democrației”, dar a fost o decizie dificilă

Eurovision 2023 se va desfășura în luna mai la Liverpool în numele Ucrainei - câstigătoarea ediției 2022
Eurovision 2023 se va desfășura în luna mai la Liverpool în numele Ucrainei - câstigătoarea ediției 2022
30 decembrie 2022, 15:24

Rusiei i s-a interzis să participe la concursul Eurovision în 2022, după invazia sa în Ucraina. Ulterior, televiziunile naționale din Rusia și-au suspendat calitatea de membru al Uniunii Europene de Radio și Televiziune, care organizează spectacolul, ceea ce le-a împiedicat să participe la concursurile viitoare.

Într-o discuție cu Björn Ulvaeus de la Abba în cadrul emisiunii Today de la BBC Radio 4, pentru care compozitorul suedez a fost invitat în calitate de editor, Martin Österdahl, a fost întrebat dacă decizia de a exclude Rusia a fost greu de luat.

„A fost, și încă mai este. Ceea ce resimte întreaga Europă afectează foarte mult concursul”, a răspuns acesta.

„De asemenea, atunci când privești înapoi în timp, vezi că Eurovision este ca un jurnal a ceea ce s-a întâmplat în Europa, care au fost tendințele în Europa. Dar, de asemenea, care este starea de spirit și sentimentul european și care este contextul social al Europei la acel moment. Când spunem că nu suntem partizani politici, atunci ceea ce ar trebui să apărăm întotdeauna sunt valorile fundamentale și supreme ale democrației. Fiecare are dreptul să fie cine este”, a mai precizat Martin Österdahl.

„Acesta va fi un concurs Eurovision al cântecului care va arăta cu adevărat valorile despre care vorbim – solidaritate, deschidere, unire prin muzică”, a mai adăugat acesta.

Ucraina a câștigat concursul din 2022 cu piesa Stefania, interpretată de Kalush Orchestra. Marea Britanie, care s-a clasat pe locul al doilea, va găzdui concursul în 2023, la Liverpool, din cauza războiului din Ucraina.

În cererea sa, Liverpool a trebuit să demonstreze cum ar reflecta cultura, muzica și comunitățile ucrainene dacă ar fi gazda în numele Ucrainei.

Ulvaeus a declarat că ar putea participa la concursul din Liverpool, deoarece dorește să vadă Cavern Club, unde au cântat idolii săi, Beatles.

„Idolii mei, dintre toți, Beatles, vin de acolo, de aceea mă gândesc că poate ar trebui să merg să văd finala. Și nu am fost niciodată în Liverpool, pentru a vedea Caverna, unde au apărut Beatles. Ei au fost motivul pentru care eu și Benny Andersson am început să compunem muzică”, a spus el.

„Voi încerca să fac tot ce pot. Sunteți întotdeauna bineveniți”, a spus Österdahl.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite