România, ținta mai multor atacuri cibernetice. Directorul Cyberint, la şedinţa Comisiei pentru controlul SRI

România este ţinta tot mai multor atacuri cibernetice. De la începutul războiului din Ucraina, în principal hackerii ruşi au atacat inclusiv ţinte sensibile de la noi din ţară. În acest context, este extrem de importat ca instituţiile publice şi cetăţenii să fie pregătiţi în acest domeniu. Audieri pe această tema au avut loc chiar în Parlament. Explicaţiile au venit inclusiv de la Directorul Centrului Național Cyberint

25 Mai 2022, 09:57 (actualizat 25 Mai 2022, 13:01) Știrile TVR |

ACTUALIZARE

    Preşedintele Comisiei SRI: Atacurile cibernetice - cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii naţionale

Atacurile cibernetice reprezintă în momentul actual cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii naţionale şi a cetăţeanului, a declarat miercuri preşedintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, Cristian Chirteş, care a făcut un apel către clasa politică pentru adoptarea legislaţiei în domeniul securităţii cibernetice.

"Doresc să subliniez importanţa elaborării legislaţiei în domeniul securităţii cibernetice, legislaţie care astăzi România din păcate nu o are şi cred că trebuie urgentată, sunt convins că trebuie urgentată legea securităţii cibernetice, care este într-o formă finală şi fac un apel decidenţilor politici să vină în Parlament cu această lege. (..) Am avertizat încă din luna februarie asupra unor posibile atacuri cibernetice care era posibil să vizeze site-uri sau infrastructuri critice şi astăzi mai mult decât în luna februarie readuc în atenţia tuturor avertismentele date de către SERI cu privire la posibilitatea unor noi atacuri cibernetice în perioada următoare. SRI, prin Cyberint, a identificat vulnerabilităţi şi bineînţeles a făcut recomandări tuturor instituţiilor care au fost afectate de aceste atacuri şi nu numai", a declarat Cristian Chirteş, la finalul unei şedinţe la care a participat directorul Centrului Naţional Cyberint - Serviciul Român de Informaţii, Anton Rog.

De asemenea, a adăugat el, SRI precizează că, în afara atacurilor DdoS, derulate de Killnet, nu au fost identificare conexiuni între atacurile cibernetice de sorginte rusă care vizează statul român şi conflictul ruso-ucrainean şi a avertizat în context că există posibilitatea unor atacuri viitoare mult mai complexe

"Cu toate acestea, atacurile cibernetice reprezintă în momentul actual cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii naţionale şi a cetăţeanului. (...) Nu există şi nu sunt dovezi în care această organizaţie, Killnet, a primit ordine de Federaţia Rusă pentru aceste atacuri. Dar, cu siguranţă, ministerele, instituţiile publice, SRI se pot aştepta şi se aşteaptă în viitor la alte tipuri de atacuri mult mai complexe, fiindcă trebuie să recunoaştem că acest atac nu a fost unul complex. Există posibilitatea unor atacuri mult mai complexe", a avertizat senatorul PNL.

El a menţionat că "în trecut au avut loc şi atacuri cibernetice statale în România".

___________________________

Comisia parlamentară pentru controlul activităţii Serviciului Român de Informaţii l-a invitat pe directorul Centrului Naţional Cyberint - SRI, Anton Rog, să participe la şedinţa sa de miercuri.

Potrivit unui comunicat al comisiei, dezbaterile din şedinţa de miercuri vizează evoluţia atacurilor cibernetice împotriva României de la începerea războiului în Ucraina, seria de atacuri din luna aprilie asupra mai multor website-uri aparţinând unor autorităţi naţionale revendicate de gruparea KILLNET, ameninţările cibernetice la adresa securităţii naţionale, precum şi măsurile de care au nevoie instituţiile şi companiile, dar şi cetăţenii pentru a se proteja cibernetic, transmite Agerpres.

La sfârşitul lunii aprilie, o serie de site-uri aparţinând unor autorităţi naţionale, respectiv instituţii financiar-bancare au fost victimele unui atac cibernetic de tip Distributed-Denial-of-Service (DDoS).

În urma investigaţiilor făcute de Centrul Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii s-a stabilit că atacatorii cibernetici au utilizat echipamente de reţea din afara României. Atacatorii au preluat controlul asupra echipamentelor în cauză prin exploatarea de vulnerabilităţi de securitate cibernetică, respectiv a lipsei unor măsuri de securitate cibernetică şi le-au utilizat ca vector de atac asupra site-urilor din România, informa SRI.

Atacul cibernetic a fost revendicat de gruparea KILLNET, de sorginte estică, pro-rusă, specializată în atacuri de tip DDoS.

Tot în aprilie, gruparea KILLNET a lansat atacuri DDoS asupra site-urilor unor instituţii din state precum SUA, Estonia, Polonia, Cehia, dar şi asupra site-urilor NATO.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 31°C
IASI 24°C 30°C
CLUJ 27°C 26°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 31°C 29°C
BRASOV 24°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI