Directorul CIA: Nu există „dovezi concrete” că Rusia intenţionează să folosească arme nucleare tactice

William Burns directorul CIA
William Burns directorul CIA
7 mai 2022, 22:10

„Nu vedem în acest stadiu, în calitate de serviciu de informaţii, o dovadă concretă care să arate că Rusia se pregăteşte desfăşurarea sau chiar utilizarea potenţială a armelor nucleare tactice”, a afirmat Burns într-o conferinţă organizată de cotidianul britanic Financial Times.

„Date fiind declaraţiile războinice pe care (…) le-am auzit din partea liderilor ruşi, nu putem trata cu lejeritate aceste posibilităţi”, a adăugat el, precizând că agenţia sa rămâne „foarte concentrată” asupra acestei chestiuni.

Rusia şi-a plasat în stare de alertă forţele de descurajare, inclusiv armele nucleare, la scurt timp după declanşarea invaziei asupra Ucrainei, la 24 februarie. Preşedintele rus Vladimir Putin a formulat totodată ameninţări abia voalate, lăsând să se înţeleagă că este pregătit să desfăşoare astfel de arme nucleare tactice, aminteşte AFP, care adaugă că liderul de la Kremlin a promis un răspuns „rapid şi fulgerător” în caz de intervenţie externă în conflictul din Ucraina.

Burns a mai declarat că, în opinia sa, preşedintele Putin crede că dacă ridică miza în conflictul militar din Ucraina îşi va spori şansele să câştige războiul. „Este într-o stare de spirit în care nu crede că-şi poate permite să piardă. Cred că este convins acum că ridicând miza îi va permite să facă progrese”, a spus Burns, citat de Reuters.

Directorul CIA s-a referit şi la China, afirmând că Beijingul monitorizează îndeaproape conflictul Rusiei cu Ucraina şi că acesta afectează calculele Chinei cu privire la Taiwan.

Burns a explicat că autorităţile chineze au fost surprinse de rezistenţa aprigă a Ucrainei la invazia rusă şi de costurile economice impuse Rusiei. „Acestea sunt aspecte pe care le cântăresc cu mare atenţie”, a declarat şeful CIA, avertizând, totuşi, că obiectivele pe termen lung ale Chinei nu se vor schimba.

„Cred că au fost surprinşi îndeosebi de felul în care Alianţa Atlantică s-a unit pentru a impune costuri economice Rusiei ca răspuns la agresiunea sa”, a explicat Burns. China a fost „preocupată de faptul că Putin i-a apropiat pe europeni de americani”, a continuat el. „Cât despre concluziile pe care le-au tras, rămâne un semn de întrebare”, a adăugat şeful CIA.

„Nu cred nicio clipă că aceasta a erodat hotărârea pe termen lung a Beijingului de a obţine controlul asupra Taiwanului. Dar cred că este un aspect care le afectează calculele despre cum şi când vor face acest lucru”, a apreciat Burns.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite