Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează asupra fraudelor cu investiţii din mediul online care promit îmbogățirea rapidă

13 decembrie 2023, 10:02

Instituția avertizează asupra fraudelor cu investiţii. Schemele, susțin specialiștii DNSC, sunt diversificate şi pot include tranzacţii cu acţiuni fictive, criptomonede inexistente, scheme piramidale sau produse financiare fictive care promit îmbogăţire rapidă.

Aceste scheme sunt numite generic investment frauds, adică scheme frauduloase în care indivizii sau entităţi necinstite promit investitorilor potenţiali oportunităţi de investiţii extrem de profitabile, dar care, în realitate, nu există sau sunt înşelătoare. Sunt tot mai multe astfel de incidente raportate.

Personalele vătămate au raportat poliției că au accesat pe diferite reţele de socializare postări care conţineau reclame cu privire la servicii de investiţii financiare, iar după aceea au furnizat date de contact pe formularele puse la dispoziţie în acele reclame. În continuare, au fost contactate telefonic de persoane necunoscute, care utilizau numere de telefon atât româneşti cât şi din Marea Britanie. Cei care cad în capcană sunt convinși să trimită mai multe sume de bani deoarece se creează aparenţa că investiţiile sunt profitabile ajungându-se, astfel, chiar la sume de zeci de mii de euro „investiţi” în astfel de scheme frauduloase.

În paralel, sunt compromise și datele de pe telefoanele și laptopurile victimelor pentru că deseori răufăcătorii le spun victimelor că oferă suport IT și prin diferite programe reușesc să le acceseze datele.

Specialiștii DNSC au identificat câteva semnale de alarmă.

1. Promisiunea de îmbogăţire rapidă: Fraudele cu investiţii adesea încep cu promisiuni tentante de profituri rapide şi sigure.

2. Uşurinţa cu care se renunţă la sumele de bani

3. Cedarea controlului

4. Nivel înalt de resurse tehnice pentru atacatori

5. Presiune asupra investitorilor – de multe ori, promotorii fraudelor pot folosi tactici agresive de „publicitate” a „investiţiilor”, pentru a determina utilizatorii să acţioneze rapid.

Cum vă puteți proteja de toate aceste scheme? În primul rând, prin educaţie financiară și digitală. Apoi, cereți și o altă opinie, verificați și din alte surse înainte de a transfera bani și raportați fraudele.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Cât de eficient ne protejăm de fraudele online