Director în cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență: Cu mare probabilitate, va exista o formulă care să ia în calcul și alți parametri decât incidența cazurilor

Ministerul Sănătăţii lucrează la un algoritm privind evoluţia epidemiei de COVID-19 care va lua în calcul şi alţi parametri decât strict simpla incidenţă a cazurilor de SARS-CoV-2 la nivelul unui judeţ, a declarat ieri doctorul Călin Alexandru, director în cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţe.

27 Ianuarie 2021, 07:52 (actualizat 27 Ianuarie 2021, 07:59) Știrile TVR |
Călin Alexandru, director în cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţe (DSU) / FOTO: Autor: RADU TUTA / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES/FOTO, foto.agerpres.ro

"Din punctul nostru de vedere, o raportare strict la incidenţă poate să ne conducă la concluzii greşite", a declarat dr. Călin Alexandru în cadrul unei conferinţe, citat de Agerpres.

"Ieri a avut loc o şedinţă a Comitetului tehnico-ştiinţific de pe lângă Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, iar colegii de la Ministerul Sănătăţii ne-au informat că lucrează la un algoritm ceva mai complex. Argumentul pe care l-aş aduce aici este că, în pofida unei incidenţe care este în scădere evidentă, noi avem un platou sau o foarte uşoară scădere a numărului de cazuri care sunt internate în spitale şi a numărului de cazuri de terapie intensivă, care reprezintă totuşi un argument sau un indicator mult mai important din punct de vedere medical al efectului pandemiei la nivelul populaţiei din România. Deci, cu mare probabilitate, va exista o formulă care va lua în calcul şi alţi parametri decât strict simpla incidenţă a cazurilor la nivelul unui judeţ", a adăugat el.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, declara pe 22 ianuarie că decizia Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă privind relaxarea măsurilor restrictive a fost o formalitate, în condiţiile în care indicatorii au fost stabiliţi prin hotărâre de Guvern.

Nicușor Dan menţiona că, mai ales în contextul în care au apărut noi tulpini ale coronavirusului, hotărârea de guvern poate fi modificată de către factorii de decizie de la nivel naţional, situaţie în care autorităţile locale se vor conforma.

Ulterior, prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, declara că, în cazul în care nu se relaxau restricţiile în Bucureşti, riscul era ca operatorii din HORECA, cei licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc şi organizatorii de spectacole să intenteze procese în instanţă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI