CORESPONDENȚĂ DE LA MADRID

Diplome pentru origami. Protest al tinerilor spanioli cu studii superioare care își găsesc cu greu un loc de muncă

Tinerii cu studii superioare din Spania au ajuns să facă origami din diplomele universitare. E tot ce pot face cu ele, pentru că îşi găsesc prea greu un loc de muncă. Un reportaj realizat în exclusivitate pentru TVR de Felix Damian, corespondentul nostru în Spania.

12 Mai 2017, 21:08 (actualizat 12 Mai 2017, 22:06) |
Diplome bune doar pentru origami
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Salut. Numele meu este Juanjo, am 28 de ani, trăiesc la Madrid şi sunt inginer aeronautic".

Povestea lui Juan Jose ar fi trebuit să fie una de succes, dar după 4 ani de la terminarea facultăţii nu a găsit decât joburi pentru muncitori fără calificare. În semn de protest, a făcut figuri de tip origami din diploma sa universitară şi le-a scos la vânzare pe internet.

Juan José Fernández: "Tot ce am reuşit până acum a fost să lucrez ca portar, ajutor de catering, casier într-un supermarket şi recepţioner într-un atelier mecanic".

Protestul său a fost preluat pe reţelele de socializare de mulţi tineri spanioli care se aflau în aceeaşi situaţie: au studii, dar muncesc în domenii sub pregătirea lor, pe bani foarte puţini.

Mai mult ca să prindă şi aceste joburi, unii ajung să şteargă din CV titlurile obţinute cu mult efort, ca să nu fie consideraţi supracalificaţi.

Laura Ponce: "Dacă vorbim de jumătate de normă, în medie se câştigă sub 500 de euro, iar contractul este de formare profesională, de ucenicie, şi în niciun caz pentru ceea ce au studiat".

O fundaţie spaniolă a decis să sprijine protestul lui Juanjo şi a lansat o campanie de salvare a talentului cu ajutorul marilor companii din ţară, care promit să ofere cursuri şi să angajeze mai mulţi tineri absolvenţi.

Spania continuă să fie ţara cu cel mai ridicat şomaj în rândul tinerilor sub 24 de ani şi numai anul trecut în prima jumătate a lui 2016 au emigrat 62 de mii de tineri spanioli.

De la Madrid, pentru TVR, Felix Damian.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 5°C
IASI 14°C 6°C
CLUJ 11°C 4°C
CONSTANTA 15°C 6°C
CRAIOVA 17°C 8°C
BRASOV 13°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI