Diplome pe bani. Traseul mitei pentru fraudarea examenelor la Universitatea „Spiru Haret” din Capitală

21 decembrie 2019, 19:39

Primele examene fraudate la Universitatea Spiru Haret descoperite de anchetatori au fost în 2012. Atunci, pentru câte 5000 de euro mai mulți studenți au reușit să obțină în timp real testele rezolvate.

Înainte de începerea examenului, unul dintre profesorii inculpați în dosar mergea într-o încăpere alăturată, se așeza la calculator și de acolo accesa în mod ilegal sistemul informatic al universității. Tinerii, care își aranjaseră deja examenul, completau la întâmplare testele grilă.

În același timp, în încăperea alăturată, profesorul le pregătea răspunsurile corecte. Așa că la un moment dat, pe parcursul examenului, pentru absolut toți participanții apărea o eroare pe ecran. După numai câteva secunde însă, studenții care platiseră în prealabil sume solicitate primeau răspunsurile corecte.

În sală se afla însă şi un om al legii care, susţin surse judiciare, le-a spus apoi colegilor săi cele întâmplate. Erau fraudate examene la mai multe facultăţi ale Universităţii Spiru Haret.

De la restanţe, la licenţe şi masterat, iar pentru fiecare era un preţ. Procurorii susţin că promovarea unei restanţe costa între 500-700 de euro în timp ce o diplomă de licență ajungea până la 2000 de euro.

Unul dintre prorectori conducea toată afacerea. Acum este arestat preventiv, iar procurorii DIICOT vorbesc despre un grup infracțional organizat, din care mai făceau parte profesori universitari, secretare şi mai mulţi intermediari.

De exmplu, doi studenți care puteau rămâne repetenţi la facultatea de inginerie și informatică apelează la prorector iar acesta îi cere unui profesor să îi treacă.

Anchetatorii au depistat și situații amuzante: unii dintre studenții care au plătit, sau au oferit caoduri pentru a promova examenele, nu au fost mulţumiţi de notele obținute.

Pentru 2000 de euro, un student care a apelat la acelaşi prorector a fost promovat la examenul de licență, deși el se afla în Germania, după informaţiile obţinute de procurori.

Examenele erau promovate şi în schimbul unor cadouri. Una dintre licenţiatele facultății de psihologie i-a oferit prodecanului un ceas valoros.

Alții au completat darul în bani cu vin, carne de porc și tărie. Și mai spun surse judiciare, același prodecan a încercat să își folosească influența pentru a ajuta anumiți studenți să promoveze examene chiar și la unele universități de stat din București.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite