Diplomații lui Vladimir Putin invocă reguli de folosire a armelor nucleare

30 mai 2022, 08:42

”Potrivit doctrinei militare ruse, în asemenea conflicte armele nucleare tactice nu se folosesc, a declarat Andrei Kelin, ambasadorul Rusiei la Londra, într-un interviu.

Deci, nu credeți că se va întâmpla?

– Nu, nu cred.

Puteţi spune cu certitudie că nu se va întâmpla?

– Avem prevederi foarte stricte în această privinţă, cea a folosirii armelor nucleare tactice şi aceea că sunt folosite doar când existenţa statului este în pericol. Nu are nici o legătură cu operaţiunea în desfăşurare.

Dar nu a fost acesta motivul invadării Ucrainei? Mi-aţi spus, aţi sugerat că Ucraina şi-a construit o forţă ca să lanseze un atac în est.

– Da şi noi o vom face printr-o operaţiune convenţională, o operaţiune convenţională limitată. Poate că aţi remarcat că noi nu am majorat numărul militarilor de acolo. Credem că e suficient că să gestionăm această situaţie.”

Eşecurile militare din Ucraina l-ar putea determina pe preşedintele rus Vladimir Putin să folosească acolo o armă nucleară tactică sau de mică putere, a estimat la jumătatea lunii aprilie şeful CIA, William Burns.

Având în vedere că preşedintele Putin şi conducătorii ruşi s-ar putea scufunda în disperare, ţinând cont de eşecurile pe care le-au suferit până în prezent din punct de vedere militar, niciunul dintre noi nu poate trata cu uşurinţă aceasta ameninţare reprezentată de potenţiala folosire a armelor nucleare tactice sau armelor nucleare de mică putere„, a declarat William Burns într-un discurs la Atlanta, potrivit Agerpres.

Kremlinul a vorbit despre punerea în alertă a forţelor sale nucleare, „dar nu am văzut cu adevărat niciun semn concret, cum ar fi desfăşurări sau măsuri militare care ar putea agrava îngrijorările noastre„, a adăugat şeful principalei agenţii americane de informaţii, vorbind studenţilor de la Georgia Tech.

Evident că suntem foarte îngrijoraţi. Ştiu că preşedintele (Joe) Biden este profund îngrijorat de riscul unui al Treilea Război Mondial şi face totul pentru a evita să ajungă la punctul în care un conflict nuclear devine posibil”, a continuat el.

Rusia dispune de numeroase arme nucleare tactice, mai puţin puternice decât bomba de la Hiroshima, în conformitate cu doctrina sa „escaladare-dezescaladare” care ar consta în a folosi primii o armă nucleară de mică putere pentru a recâştiga avantajul în cazul unui conflict convenţional cu occidentalii.

Această ipoteză include ca „NATO să intervină militar pe teren în Ucraina în cursul acestui conflict, dar aşa ceva nu este planificat, după cum a spus clar preşedintele„, a subliniat şeful CIA.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă