Rusia se expune unor sancţiuni severe în cazul unei escaladări în Ucraina. Este mesajul transmis direct de preşedintele american Joe Biden omologului Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a cerut înca o dată garanţii că NATO nu se va extinde spre Est. Videoconferinţa de două ore Biden-Putin s-a desfăşurat pe fondul temerilor tot mai accentuate că ruşii pregătesc un atac împotriva vecinilor ucraineni.
- Mă bucur să vă revăd.
- Vă salut, domnule preşedinte.
Biden a participat la întâlnirea virtuală din Situation Room, sala de criză ultrasecurizată de la Casa Albă, iar Putin la reședința sa din Soci, stațiune la Marea Neagră. Tema Ucraina a dominat discuțiile: liderul de la Casa Albă i-a transmis interlocutorului cât de preocupați sunt americanii și aliații lor față de concentrarea de trupe rusești de la frontiera cu Ucraina.
Jake Sullivan, consilier de securitate naţională al preşedintelui SUA: "În eventualitatea unei invazii, a unei escaladări militare în Ucraina, în mod evident, mulţi dintre partenerii noştri de pe frontul estic, aliaţii baltici, România, Polonia, alte ţări vor fi tot mai preocupate de securitatea şi integritatea lor naţională. Vor căuta, după cum ne aşteptăm, capacităţi militare şi forţe suplimentare. Iar Statele Unite le vor da un răspuns pozitiv în această privinţă".
Iuri Ușakov, consilier al preşedintelui Rusiei: "Trupele ruseşti sunt pe propriul lor teritoriu şi nu ameninţă pe nimeni. Despre asta a vorbit preşedintele Putin".
Biden şi-a reafirmat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, a cerut detensionare şi revenire la diplomaţie.
Washingtonul, NATO şi Kievul acuză Moscova de concentrarea trupelor la frontiera cu Ucraina în vederea unui atac împotriva acestei ţări. Putin i-a spus însă lui Biden că e o eroare de a atribui doar Rusiei întreaga responsabilitate pentru tensiunile actuale: "NATO a făcut tentative periculoase de a utiliza teritoriul ucrainean şi a dezvolta potenţialul său militar la frontierele noastre şi de aceea Rusia are un interes serios pentru garanţii juridice fiabile care să excludă o extindere a NATO spre Est".
Biden nu a făcut nici promisiuni, nici concesii și a declarat ferm că orice țară poate alege liber cu cine să se asocieze.
Analiștii spun că dialogul celor doi lideri nu a produs senzații. Oficialii l-au descris drept "direct, deschis, profesionist".
Primii care au reacționat au fost ucrainenii. Kievul salută sprijinul preşedintelui american Biden şi cere Rusiei să diminueze tensiunile prin mijloace diplomatice.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: "Cel mai important lucru pe care îl vedem acum este că există o reacție personală, reală și un rol personal al președintelui Biden în soluționarea acestui conflict, în problema războiului din estul țării".
Înainte și după discuțiile cu Putin, Biden s-a consultat cu liderii german, francez, italian și britanic, pentru calea de urmat.