Din Sala de Aur de la Musikverein Viena, în mod excepțional fără public în prima zi a lui 2021, TVR v-a adus tradiționalul concert de Anul Nou! Mesajul dirijorului Riccardo Muti

La capătul unui an în care întreaga lumea muzicală a fost suspendată, concertul de Anul Nou a fost adaptat condițiilor pandemice. Pentru prima oară în istorie, ritualul în ritm de vals al începutului de an de la Viena a avut loc cu sala goală. Dar aplauzele au răsunat prin intermediul internetului și au venit de la oameni din lumea întreagă. Concertul de Anul Nou a fost televizat în peste 90 de ţări de pe mapamond şi urmărit de peste 40 de milioane de telespectatori.

01 Ianuarie 2021, 09:18 (actualizat 02 Ianuarie 2021, 21:10) Știrile TVR |
Discursul dirijorului Riccardo Muti și Dunărea Albastră
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Spectacolul fără public a avut loc în impunătoarea Sală de Aur de la Musikverein Viena.

Chiar dacă sunt condiții excepționale, sala a fost împodobită la fel ca în ceilalți ani, cu buchete superbe de flori naturale, puse la dispoziție de Departamentul Grădini și Parcuri din Viena.

Concertul de Anul Nou susținut de Orchestra Filarmonicii din Viena, cel mai important ambasador muzical al Austriei și al Europei, a fost dirijat anul acesta de Riccardo Muti.

Muzicienii s-au așezat în liniște, într-o sală goală. Dar au întâmpinat cu bătăi de arcuş intrarea maestrului.

Distanţarea a fost însă învinsă şi cu ajutorul tehnologiei. Mii şi mii de spectatori de pe toate meridianele au putut transmite în timp real aplauze care au umplut până la urmă sala şi inimile muzicienilor.

Riccardo Muti a dirijat pentru a şasea oară concertul de Anul nou de la Viena. Dar pentru prima dată în cariera sa a primit aplauze virtuale, strânse de marele internet. Mii şi mii de spectatori din toată lumea s-au înscris pentru a putea răsplăti în direct marea sărbătoarea a muzicii.

Un soft special a transmis și în Sala de Aur a Filarmonicii aplauzele. 20 de boxe le-au amplificat şi efectul s-a văzut în ochii muzicienilor.

"Marșul Radetzky" a fost, ca de obicei, cadoul de final al artiștilor şi promisiunea că muzica poate însufleți întreaga umanitate.

În program s-au regăsit fragmente celebre semnate de Johann Strauss tatăl și fiul, dar și câteva lucrări de Franz von Suppè și Carl Zeller, cu prime audiții surpriză, semnate Karl Komzák și Carl Millöcker.

Baletul de Stat din Viena a încântat telespectatorii din întreaga lume cu creațiile coregrafului Carlos Martinez, pentru a doua oară prezent în feeria  Concertului de Anul Nou, cu momente filmate în decorul impunător al Grădinii Palatului Lichtenstein și în așa-numitul "Looshaus", o structură modernă a arhitectului Adolf Loos, amplasată vizavi de Palatul Imperial din Viena.

Costumele corpului de balet vienez au fost create pentru această ediție de designerul francez Christian Lacroix, și el invitat să asigure vestimentația pentru a doua oară în istoria evenimentului.

Regizorul Henning Kasten a coordonat imaginea spectacolului filmat cu 17 camere.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 23°C
IASI 19°C 17°C
CLUJ 17°C 14°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 22°C 20°C
BRASOV 15°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI