Din nou la școală, pentru puțin timp. În februarie, va fi din nou vacanță. Experții spun că elevii din România petrec prea puţine zile la școală în comparație cu elevii din alte țări europene

După o minivacanţă, petrecută de unii, cu puţin noroc, pe pârtie, elevii revin la școală. Dar pentru puțin timp pentru că, în februarie, va fi din nou vacanţă. Anul școlar are acum o structură modulară care ar putea să fie înlocuită anul viitor. Experţii spun că e mai puţin important cum e împărţit anul şcolar. Problema este că elevii din România petrec prea puţine zile la școală în comparație cu elevii din alte țări europene.

24 Ianuarie 2023, 19:56 (actualizat 24 Ianuarie 2023, 20:04) Știrile TVR |

Elevii revin la cursuri după câteva zile libere, dar se pregătesc pentru vacanţa de o săptămână din februarie. Este vacanţa pe care fiecare judeţ a avut dreptul să o programeze în oricare dintre săptămânile din februarie.

După vacanţa din luna februarie începe modulul patru de studiu, care se va desfăşura până în preajma sărbătorilor de Paşte. A patra vacanţă din acest an şcolar este programată în perioada 7 - 18 aprilie. Modulul 5 de studiu se va desfăşura în perioada 19 aprilie - 16 iunie. După care urmează vacanța de vară.

Anul viitor structura pe module ar putea fi din nou schimbată. Încă de la preluarea mandatului, noul ministru al Educației a anunţat că decizia de a continuă sau nu cu module va fi luată în urmă unei analize.
LIGIA DECA, ministrul Educaţiei: Voi păstra măsurile care au intrat în vigoare anul acesta, de exemplu organizarea modulară a anului şcolar şi vom analiza această formulă după un an de la implementare.

PRIN TELEFON IULIAN CRISTACHE, preşedinte Federaţia Părinţilor: În acest moment nu ştim nici dacă revenim, ceea ce, da, într-adevăr, ca părinte această stare de incertitudine nu duce la un mod prin care copiii să ştie ce se întâmplă anul următor, nici nu mai are rost să mai vorbesc de un ciclu de învăţământ.

PRIN TELEFON MIRUNA CROITORU, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor: Până acum elevii ne-au transmis că această structură îi motivează mai mult și modul în care media se încheie, şi anume la finalul anului, este de asemenea un plus pentru ei. Ne-am dori ca și de la anul să se continue tot în această structură.

Daniel Funeriu, fostul ministru al Educaţiei, consideră că problema nu este structura, ci numărul mic de zile de şcoală pe care România îl are în comparaţie cu alte state.

DANIEL FUNERIU, fost ministru al Educaţiei: Singurul lucru care ar produce un efect pentru copii ar fi să prelungim anul școlar. România are cel mai scurt an școlar, cel mai mic număr de ore pe care copiii îl petrec în școală. Un elev german care termină 12 clase va fi petrecut în școală 2 ani și jumătate mai mult decât un copil român care termină 12 clase și de aici vine impresia tuturor părinților că programa este încărcată.
Cel mai recent raport Eurydice arată că în majoritatea statelor europene elevii sunt în vacanţă între 100 şi 120 de zile pe an. Dar, elevii din România, Estonia, Grecia, Franța, Italia, Letonia şi Malta au peste 120 de zile de vacanţă.

Sunt diferențe mari și între vacanțele de vară. În România vacanța de vară durează 11 săptămâni.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI