Din dragoste pentru sport. Peste 180 de voluntari ajută la organizarea Europenelor de Gimnastică de la Cluj

11 aprilie 2017, 20:48

În spatele sportivilor, la fiecare campionat european sau mondial, sunt o mulțime de voluntari. Cei mai mulți vin să muncească gratis, ba chiar pe cheltuiala lor.

“Voluntarii sunt inima fiecărui sportiv. Sunt atât de multe detalii de care trebuie să se ocupe cineva. La o vedere aşa, în mare, ţi se pare că nu ar conta, dar fiecare interacţiune cu sportivii, cu presa, e foarte importantă şi toate acestea le fac voluntarii. Vor fi aproximativ 180 de voluntari pentru campionatele europene”, explică Angela Stănescu, voluntar.

Raluca Grigore, Ovidiu Condurache și Ana Maria Pirea sunt cei care vor coordona voluntarii de la Campionatele Europene de Gimnastică Artistică de la Cluj. Şi-au oferit serviciile lor, voluntar, Federaţiei Române de Gimnastică, având deja experianța Jocurilor Olimpice de la Rio, unde au fost tot voluntari.

Ca să devii voluntar la campionatele europene de gimnastică trebuie să vorbeşti engleza sau o altă limbă straină şi să fii disponibil cât mai mult timp.

Pe lângă voluntarii străini, cu experiență deja în competitii sportive, au fost selectaţi tineri din toată ţara.

“Cei mai mulţi voluntari sunt din Cluj. Pentru ceilalţi, vom încerca în comunitatea de voluntari persoane să-i găzduiască în Cluj. Avem o voluntară care a mai fost la alte europene de gimanstică şi acum vine şi la Cluj. Este româncă şi a mai fost la Sofia şi la Glasgow, ca voluntar”, spune Ana Maria Pirea.

Ana este nutriţionist, Raluca lucrează la o companie IT, iar George în domeniu financiar, la o altă firmă. Vor să deschidă o asociaţie de voluntariat. Se consideră egali şi spun că doar împart un proiect de voluntariat. Nimeni nu este şeful cuiva şi nici nu au pretenţia să aibă vreun rol ierarhic.

Raluca şi Ana s-au cunoscut la Festivalul Olimpic pentru Tineret de la Braşov, unde erau voluntare. Şi s-au reîntâlnit din nou la Jocurile Olimpice de la Rio, unde fuseseră selectate printre cei 50.000 de voluntari care au asigurat competiţia.

“Cea mai frumoasă experienţă a fost cea de la Rio, unde am putut fi alături de fetele de la canotaj, când au câştigat bronzul. Cea mai puternică amintire este când au câştigat fetele de la scrimă medalia de aur, eram acolo, în tribună. De data asta, ca spectator, cu echipa de handbal susţinându-le pe fete. Şi a fost un moment unic, când am realizat că suntem acolo, când ele câştigau aurul”, povesteşte Raluca Grigore.

La Rio, fiecare voluntar şi-a plătit transportul şi cazarea.

“Biletul de avion a fost 1.300 de euro, iar cazarea am reuşit să gasesc ceva mai acceptabil. Nu cred că sunt multe ocazii în care poţi să cunoşti atât de multe culturi”, spune Ana.

Toate echipamentele pe care le-au purtat la Rio le-au rămas voluntarilor, așa se va întâmpla şi la Cluj.

La Rio, George a fost voluntarul echipei paralimpice a României.

“La Rio a fost o experienţă frumoasă pentru că am stat în satul paralimpic cu echipa României şi am putut să fiu acolo cu toate persoanele care aveau dizabilităţi. A fost pentru mine o lecţie de a vedea potenţialul fiecărui om. I-am aştepat la aeroport, m-am asigurat că se cazează cum trebuie, am mers cu ei la antrenasmente şi la concursuri”, îşi aminteşte George.

Jocurile Olimpice de la Rio le-au adus celor trei nu doar experienţe unice ci şi multe prietenii cu tineri din toată lumea, dar mai ales un crez comun.

În avanpremiera Europenelor de la Cluj, Ştirile TVR au lansat, în 27 martie, campania campioni de poveste/#gimnastica60,  30 de reportaje despre momentele de glorie, dar şi de cumpănă pe care gimnastica românească le-a traversat de-a lungul celor şase decenii scurse de la primele Campionate Europene (Bucureşti, 1957).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite