Din culisele Festivalului Internaţional George Enescu

11 septembrie 2021, 21:15

Un transport special tocmai ajunge la Sala Palatului. Încă nu este ora 7 dimineaţa, dar au venit instrumentele orchestrei din Rotterdam care are primul concert din festival în această seară. Transportul este păzit de zeci de agenți de securitate, unii nevăzuți, dar gata să intervină la orice mișcare suspectă. Sunt instrumente care valorează multe milioane de euro, printre care și o vioară Stradivarius. În timpul concertului, puțin știu prețul plătit pentru ca o orchestră să sune… impecabil. Mai ales acum, în pandemie.

Muzicienii din Olanda au venit la festivalul Enescu nu doar cu instrumentele care dau viaţă partiturilor lui Brahms și Ceaikovski, ci și cu fotografii care le amintesc de cei dragi de fiecare data când se pregătesc să urce pe scenă.

Pandemia ne face pe toți să prețuim și mai mult muzica, arta în sine… Din motive de protecție, sunt restricții legate și de așezarea artiștilor pe scenă.

40 de oamenii muncesc zi de zi în culisele festivalului pentru ca artiștii să strălucească la fiecare concert… Iar după multe ore de muncă, tot ce le trebuie este o pauză pe acordurile lui Brahms.

Repetiţia merge bine, dirijorul care la doar 32 de ani este şi director muzical al Filarmonicii din Israel, e mulţumit. Până la un moment dat când i se rupe bagheta. Organizatorii primesc, pe neașteptate, o noua misiune!

Dirijorul a trecut repede peste moment… La fel ca în viaţă, şi în muzică, trebuie să mergi înainte.

În acest an avem o ediție jubiliară a Festivalului George Enescu. În condiții de pandemie. Peste 15 mii de spectatorii au asistat la concerte până acum, iar online au sunt deja 120 de mii de urmăritori din toată lumea.

Puteţi intra în atmosfera festivalului fie şi printr-o simplă plimbare. Pe Calea Dorobanţi, în faţa Televiziunii Române, puteți vedea portrete ale artiştilor care au venit să-l onoreze pe George Enescu. Iar când ajungeţi acasă puteţi urmări marile concertele filmate în exclusivitate de TVR și transmise pe canelele TVR și online, pe site-ul festivalului.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite