Din cauza secetei, cartofii prăjiți belgieni vor fi mai scumpi
Căldurile și lipsa ploilor au compromis recoltele de cartofi nu doar în Belgia, ci și în Olanda, Germania și Franța. Cartofii sunt mici, uscați, fără gust.
ROGER BATAILLE , fermier: „Cu toate că am făcut eforturi, am irigat continuu, pentru a asigura umiditatea necesară, apa s-a evaporat rapid”.
Cel mai adesea mâncați cu maioneză, cartofii prăjiți sunt mândria Belgiei – o adevărată instituție gastronomică, așa le place belgienilor să spună.
Patronii friteriilor sunt îngrijorați: prețul cartofilor la engross-iști a crescut deja de câteva ori, comparativ cu anul trecut. Așa că și micile localuri și chioșcuri n-au încotro și se gândesc să mărească și ei prețurile.
Tradiționalii cartofi prăjiți belgieni au o anumită dimensiune: se obțin din cartofi având un diametru de cel puţin 5 centimetri. Acum, însă, pentru că din cauza secetei sunt mai mici, cartofii prăjiți vor fi mai scurți cu 3 centimetri.