Din cauza coronavirusului, croații au rămas cu vinul în butoaie. Pierderile, estimate la zeci de mii de euro

10 iunie 2020, 07:14

Viile acoperă dealurile line de pe această peninsulă de la Marea Adriatică. Sunt soiuri nobile din care în fiecare an se fac cele mai bune vinuri din lume. De obicei, în această perioadă a anului, Istria este un furnicar. Pandemia a lovit întreaga comunitate și nu pentru că ar fi fost înregistrate foarte multe infecții ci pentru că turismul susține economia regiunii.

Un studiu realizat de asociația viticultorilor croați arată că producătorii vor vinde cu greu jumătate din stocurile de vin. Și asta pentru că majoritatea viticultorilor europeni sunt în aceeași situație.

Nici o scădere dramatică a prețului de vânzare nu ar ajuta prea mult pentru că nu și-ar acoperi cheltuielile.

Singura speranță este revenirea turiștilor. De altfel, turismul asigură anual aproximativ 20 la sută din bugetul acestui fost stat iugoslav, intrat recent în Uniunea Europeană.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Producție de vin. Vinuri românești

2023, un an bun pentru vinul românesc. Viticultorii preferă soiurile autohtone