Începând cu luna august, nicăieri în centrul Bucureștiului nu se va mai putea parca gratis. Cel puțin așa susține viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu care dă asigurări că vor fi făcute noi locuri de parcare iar șoferii vor fi sancționați mai aspru.
Specialiștii în mobilitate urbană consultați de Știrile TVR deși susțin că demersul este binevenit, nu cred că va avea suscces atât timp cât nu este gândit la nivelul întregii Capitale și atât timp cât mijloacele de transport public nu sunt o alternativă la mașina personală.
Majoritatea trotuarelor din centrul Bucureștiului sunt blocate de mașini. Pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple, viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu spune că nicăieri în centru nu se va mai putea parca gratis pe străzi, de luna viitoare. Primãria Capitalei va marca toate locurile de parcare din inelul central, va monta parcometre și bariere automate, va elimina parcagii și va înăspri sancțiunile. Riveranii vor avea un regim special.
Nu poți să spui unor oameni care se deplasează în zona în care muncesc sau locuiesc să nu mai vină cu mașina dacă nu plătești o taxă pe ora de parcare, de 5 lei, 10 lei. Fără să le oferi alternative de deplasare. Ori, în momentul de față, transportul public este în continuare la pământ, și aici nu vorbim de calitatea transportului, ci mă refer la predictibilitatea în deplasare.
Viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu: Astãzi avem tarifele care au fost hotãrâte în urmă cu ceva ani de Consiliul General. Vorbim de 2,5 lei pe orã în inelul exterior, de 5 lei pe orã în inelul central și 10 lei pe orã în cea mai aglomeratã zonã. Unde se vor amenaja locuri de parcare, existã un tarif pentru riverani, diferențiat. Suma sã fie în proximitatea sumei pe care o plãtesc și riveranii la sector.
Șoferii care nu vor plati parcarea se vor alege cu roata sau parbrizul blocate și cu o amendă de 100 de lei.
Specialiștii în mobilitate urbană consideră că demersul nu va avea succes atât timp cât noile reguli vor fi impuse doar în centru și nu la nivelul întregii Capitale.
Marian Ivan, specialist în mobilitate urbanã: Nu poți să spui unor oameni care se deplasează în zona în care muncesc sau locuiesc să nu mai vină cu mașina dacă nu plătești o taxă pe ora de parcare, de 5 lei, 10 lei. Fără să le oferi alternative de deplasare. Ori, în momentul de față, transportul public este în continuare la pământ, și aici nu vorbim de calitatea transportului, ci mă refer la predictibilitatea în deplasare.
Modelul pe care vor să-l aplice autoritățile în centrul Bucurestiului funcționează deja de câțiva ani în mai multe orașe mari din țară. Pentru clujeni, plata parcărilor prin SMS a devenit o obisnuiță. Sistemul e funcțional din 2003. Iar în parcările închise cu bariera plata se face exclusiv la casele automate.
Chiar în centrul Clujului, șoferii plătesc pt jumătate de ora 4 lei, însă timpul maxim de staționare este două ore. În cazul depășirii, fiecare jumătate de oră se taxează cu 8 lei.
Acum, în Cluj Napoca sunt 9 parkinguri care au în total aproape 3 mii de locuri de parcare. În timp ce în Capitală, Primăria Generală administrează 13.000 de locuri de parcare și promite că va mai face încă 17.000.