Dilema specialiştilor după ce un studiu recent arată că în unele ţări varianta Omicron BA.2 a devenit dominantă: sfârşitul pandemiei sau valul 6?

21 februarie 2022, 18:28

Discuţiile despre un val şase al pandemiei au apărut odată cu studiul cercetătorilor japonezi privind subvarianta BA2 a tulpinii Omicron. Aceasta ar fi rezistentă la unele antivirale, dar şi la tratamentul cu anticorpi monoclonali.

Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie Emilian Damian Popovici: Studiul arată că varianta Omicron BA.2 are o putere de infectare cu 30 la sută mai crescută decât varianta BA.1 şi în opinia japonezilor ar genera forme mai grave de boală decât varianta BA1. Veştile bune se leagă de vaccinare pentru că, faţă de subvarianta BA.2 o persoană vaccinată complet şi cu doză booster are o protecţie de 74 la sută.

Acelaşi studiu arată că în Danemarca noua variantă a dus la creşterea îmbolnăvirilor dar şi a deceselor, în timp ce în Marea Britanie nu a făcut ravagii. Medicii spun că deocamdată nu sunt motive de îngrijorare. Diferenţa o va face în continuare gradul de vaccinare a populaţiei.

Medicul Radu Ţincu: E foarte dificil de făcut o prognoză în acest moment, pentru că sunt foarte multe necunoscute. Nu ştim cu exactitate dacă vor apărea noi variante virale. Dacă nu se modifică ceva substanţial din punct de vedere al evoluţiei virusului, cel mai probabil vom ieşi din faza de pandemie şi vom rămâne în fază epidemică.

Specialiştii speră ca din toamnă să mai existe focare de Covid doar în anumite regiuni. Predicţiile optimiste s-ar schimba doar dacă virusul ar suferi mutaţii care să-i permită să ocolească imunitatea obţinută până acum prin vaccinare sau prin îmbolnăvire.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite