ORA DE ȘTIRI

Dilema românului: bugetar sau la privat. Salariul mediu brut din administraţia publică, dublu față de sectorul privat

Dacă doriţi bani mai mulţi, angajaţi-vă la stat! Un salariat din administraţia publică românească are un venit dublul faţă de un angajat din mediul privat, spune preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. Salariile din administraţia publică au crescut spectaculos în luna februarie şi au depăşit chiar venituri din alte ţări europene. Eugen Rusu vine cu detalii.

19 Aprilie 2017, 23:21 |
Bugetar sau la privat?
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Salariul mediu brut din administraţia publică a ajuns la 1.116 euro în luna februarie 2017, după o creştere spectaculoasă de la 926 de euro cât era în 2016. Acesta l-a depăşit astfel pe cel din Ungaria şi Polonia şi a fost mai mult decât dublu faţă de cel din Bulgaria.

România are, astfel, salarii mai mari în administraţia publică faţă de ţări cu economie mult mai dezvoltată.

La nivel naţional însă, salariul mediu brut de 689 de euro este depăşit de cel din Polonia, Cehia, Slovacia şi Grecia. Acesta a înregistrat o creştere faţă de anul trecut de doar 22 de euro în mediu privat, până la 652 de euro.

Însă, în sectorul public diferenţa este majoră, de la aproape 700 de euro în 2016, la 842 de euro în februarie. Chiar şi salariile medii brute din educaţie şi din sănătate erau mai ridicate decât cele din mediul privat, respectiv de 700 de euro şi 800 de euro, în luna februarie. Creşterile sunt semnificative şi aici, faţă de anul trecut.

Preşedintele Consiliului Fiscal avertiza recent că salariile din sectorul bugetar vor continua să crească excesiv, iar impactul legii salarizării în buget va fi dublu faţă de cât au anunţat guvernanţii.

Dacă iniţial se discuta de un impact de 32 de miliarde lei până în 2022, pare că acest impact ar fi doar în 2018, iar până în 2022 ajungem pe la 50-60 de miliarde de lei, la cum arată lucrurile în momentul acesta, spune Ionuţ Dumitru.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 3°C
IASI 3°C 1°C
CLUJ -2°C -3°C
CONSTANTA 4°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV -1°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI