Dilema interceptărilor. Comisia SRI și reprezentanții Serviciului se contrazic pe numărul mandatelor

2 iunie 2018, 15:21

Comisia de Control SRI şi Serviciul Român de Informaţii se contrazic pe numărul mandatelor de interceptare.

Șef al Comisiei SRI, Claudiu Manda: Totalul acestor acte de autorizare şi supraveghe în această perioadă, 2005 – 2016, înseamnă 311.000 de mandate.

Purtătorul de cuvânt al SRI susţine că datele nu sunt reale.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea: Numărul de persoane pentru care au fost restrânse drepturi şi libertăți este de 20.907 persoane. Aici intră toate infracţiunile de drept comun.

Claudiu Manda şi Ovidiu Marincea se contrazic şi în legătură cu numărul total al persoanelor interceptate.

Șef al Comisiei SRI, Claudiu Manda: Pe un mandat de supraveghere, așa cum văzut și am auzit la comisie, putem să ne gândim că vorbim de minim sau de o medie de 20 de persoane sau de posturi interceptate. Putem să gândim că au fost mai mult de 6 milioane de oameni, de persoane, care au fost interceptate în toată această perioadă.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea: Este o medie inexactă, dacă ţinem cont că, în majoritatea mandatelor Serviciul Român de Informaţii, de exemplu, avem una, două persoane pe un mandat.

Reprezentanţii SRI mai spun că cifrele şi informaţiile sunt eronate şi că efectul poate fi grav asupra stării de securitate naţională.

La rândul său, Claudiu Manda susţine că membrii comisiei îşi menţin opinia potrivit căreia se poate vorbi despre 6 milioane de oameni interceptaţi şi s-a arătat deranjat că cifrele prezentate de purtătorul de cuvânt al SRI îl contrazic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite