DIICOT a făcut apel după achitarea membrilor grupării de trafic de persoane din Țăndărei. Mai multe ONG-uri au semnat o petiție

După ce gruparea de trafic de persoane de la Ţăndărei a scăpat basma curată, spre stupoarea celor implicaţi în caz, anchetatorii români şi englezi dar şi mai multe ONG-uri iau atitudine. Procesul a fost judecat la Tribunalul Harghita şi tergiversat ani la rând până când o mare parte din fapte s-a prescris. Politiştii români şi englezi au stabilit că aproape 200 de copii au fost traficaţi în Marea Britanie în vederea exploatării prin cerşetorie şi furt.

21 Februarie 2019, 15:13 (actualizat 21 Februarie 2019, 15:30) |
Mobilizare după achitare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Achitarea membrilor grupării infracționale din Țăndărei stârnește în continuare mari nemulțumiri și nu doar în rândul opiniei publice.

DIICOT a făcut apel la decizia luată de judecătorii din Harghita.

Organizația neguvernamentală Freedom House a anunțat că, alături de 24 de ONG-uri, a trimis către Consiliul Europei, Parlamentul European dar și alte instituții naționale sau unionale o petiție privind decizia șocantă a judecătorilor harghiteni.

Știrea difuzată de TVR în data de 16 februarie 2019 este atașată petiției.

Organizațiile neguvernamentale îndeamnă "Comisia Europeană să facă România responsabiliă pentru obligațiile care îi revin în temeiul Acordului de aderare la UE care prevede: inclusiv măsuri concrete de reducere a statutului de țară de origine, tranzit și destinație pentru victimele traficului de persoane și furnizarea anuală de statistici fiabile cu privire la modul în care este controlat acest fenomen criminal."

Conducerea Tribunalului Harghita se apăra în 2018 spunând că probelmele adminsitrative sunt de vină pentru prelungirea procesului.

Ibolya Mitrea, preşedintele Tribunalului Harghita, spunea, pe 27.03.2018: Durata procesului s-a prelungit datorită numărului mare a martorilor din proces, în total peste 140 de părți.

Acum, același președinte de tribunal a explicat: “În perioada în care dosarul s-a aflat pe rolul instanţei, Tribunalul Harghita s-a confruntat cu o insuficienţă vădită a numărului de judecători, dublată de fluctuaţia acestora, situaţie care nu a putut fi înlăturată, în pofida demersurilor concrete şi repetate ale conducerii Tribunalului şi Curţii de Apel" (sursa: comunicatul Tribunalului Harghita).

La tribunalul harghitean are loc în prezent și un control al Inspecției Judiciare.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 14°C
IASI 18°C 5°C
CLUJ 14°C 8°C
CONSTANTA 15°C 10°C
CRAIOVA 17°C 17°C
BRASOV 16°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI