Statul român încă mai caută metode prin care instituțiile administrației publice să fie mai eficiente. Digitalizarea nu se poate face fără o pregătire a funcționarilor, în contextul în care tot apar noi tehnologii care ar reduce birocrația și cozile la ghișee. Institutul Național de Administrație a reunit pentru prima data reprezentați ai mai multor instituții pentru un schimbi de idei și de soluții.
Formarea competențelor în materie de eficientizare a muncii, alfabetizarea digitală a funcționarilor publici, programele de modernizare a instituțiilor locale și centrale sunt capitole în strategia țării dar nu au ajuns să fie puse și în practică.
Andreea Paul, preşedinte Iniţiativa pentru Competitivitate: Competențele, abilitățile noastre trebuie să se adapteze și vorbim de un nou nomenclator de competențe, prescurtat SMAK, care înseamnă social, mobil, analitic și cloud.
Alexandru Mihai Ghigiu, preşedinte Institutul Naţional de Administraţie: Astăzi nu facem suficient de mult pentru formare. De prea multe ori formarea este trecută la și altele. De prea multe ori vorbim despre orice altceva, mai puțin despre pregătirea personalului din administrație.
La toate aceste schimbări, Parlamentul României trebuie să fie partener.
Simona Bucura Oprescu, preşedinte Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, Camera Deputaţilor: Sunt multe alte reforme pe care le avem de făcut. Mă gândesc la un cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, mă refer la nevoie de-a avea un cod al finanțelor publice locale.
Deși lucrurile se mișcă greu la nivel național, dacă vorbim despre digitalizare și eficientizare, așa cum s-a punctat în dezbaterea oraganizată de Institutul național de administrație, în țară, sunt primarii care au făcut pași importanți în acest sens și au simplificat și relația cu cetățenii.