Diferențele dintre vaccinurile Pfizer și Moderna. Medic: Noi nu introducem în organism mașina, ca la alte vaccinuri, ci introducem numai nr. de înmatriculare. Sistemul imunitar, poliția, o va recunoaște

După aprobarea celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19, oficialii Comisiei Europene dau asigurări că vor exista doze suficiente pentru toţi europenii care vor să se imunizeze. Nevoia este uriaşă, aşa că serul dezvoltat de compania Moderna oferă o şansă în plus. Cele două variante de vaccin, disponibile în Uniunea Europeană, sunt foarte asemănătoare.

08 Ianuarie 2021, 17:20 (actualizat 08 Ianuarie 2021, 21:12) Știrile TVR |
Diferențele dintre vaccinurile aprobate
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Ambele vaccinuri utilizează tehnologia bazată pe ARN mesager. Practic, foloseşte doar un mic fragment de cod genetic, datorită căruia corpul învaţă să creeze anticorpii necesari pentru a distruge virusul.

Lt. col. dr. Olivian Ilie, medic specialist medicină de familie, Direcția Medicală a MApN: "Ca o comparație plastică, putem să ne gândim la o mașină care, odată intrată în organismul nostru, face rău. Noi, prin acest vaccin cu ARN mesager, noi nu introducem mașina, cum sunt celelalte vaccinuri, ci introducem numai numărul de înmatriculare, astfel încât sistemul nostru imunitar, poliția, să se pregătească și să recunoască în viitor, când vor intra aceste mașini cu acest număr de înmatriculare, să le recunoască și să fie pregătite să le neutralizeze".

Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele din celulele propriului organism în 5-7 zile, explică experţii.

Serurile anti-COVID aprobate pentru europeni mai au un lucru în comun. Ambele vaccinuri necesită două administrări, la interval de 21 de zile pentru cel de la Pfizer BioNTech, şi de 28 de zile pentru cel de la Moderna. Cele două seruri au date de siguranţă şi eficacitate asemănătoare.

Vaccinul de la Pfizer BioNTech asigură o protecţie de aproximativ 95%, aproape la fel cât cel de la Moderna.

Imunitatea apare la 7, respectiv 14 zile după a doua doză.

Vaccinul de la Pfizer este aprobat pentru utilizare de la 16 ani şi cel de la Moderna de la 18 ani.

Niciunul nu a fost studiat pe loturi care să includă femei însărcinate sau care alăptează. Studiile preclinice nu indică efecte dăunătoare asupra fertilității, sarcinii sau a fătului. Nu se ştie dacă vaccinul influențează alăptarea.

Ambele vaccinuri necesită condiții speciale de temperatură. Cel de la Moderna trebuie stocat la -20°C, spre deosebire de cel de la Pfizer, care trebuie păstrat la -80°C. Acesta e distribuit în flacoane cu câte 5 doze de vaccin, care trebuie preparate cu ser fiziologic înainte de vaccinare, în timp ce fiecare flacon de la Moderna conține 10 doze gata de utilizare.

Uniunea Europeană și-a asigurat jumătate din producția globală a vaccinului Pfizer BioNTech, după ce a semnat un nou acord, pentru încă 300 de milioane de doze.

Pentru moment, medicii vor decide ce ser vor administra, în funcţie de istoricul medical al pacientului și de disponibilitatea celor două vaccinuri.

______________________________

Cele două variante de vaccin disponibile în Uniunea Europeană sunt foarte asemănătoare, se arată într-un articol postat pe platforma de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19. "Nevoia de a limita efectele pandemiei este foarte mare, iar aprobarea de către Agenția Europeană a Medicamentului a celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19, cel dezvoltat de compania Moderna, reprezintă o șansă în plus pentru a răspunde acestei nevoi", precizează Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea.

StirileTVR.ro vă prezintă integral precizările privind diferențele dintre cele două vaccinuri

"Momentan, cererea pentru vaccinurile împotriva COVID-19 depășește capacitatea de producție. Astfel, în acest moment, opțiunea pentru una din cele două variante se face pe criterii medicale, în funcție de istoricul medical și de disponibilitatea celor două tipuri de vaccin, în centrele de vaccinare.

Pe ce tehnologii sunt dezvoltate cele două vaccinuri?

Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii.  Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.

Cât de eficiente sunt cele două vaccinuri împotriva COVID-19?

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune încă măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2. Protecția pe termen lung nu poate fi cunoscută cu exactitate până în prezent pentru vreunul dintre vaccinurile aprobate de EMA.

Cine se poate vaccina?

Vârsta:

Vaccinul Comirnaty este aprobat pentru utilizare începând cu vârsta de 16 ani, în timp ce vaccinul Moderna este aprobat de la vârsta de 18 ani.

Sarcina și alăptarea:

Niciunul dintre vaccinuri nu a fost studiat pe loturi care să includă femei însărcinate sau care alăptează, însă studiile preclinice nu arată că ar exista efecte dăunătoare asupra fertilității, sarcinii sau a fătului. Nu este cunoscut dacă vaccinul influențează alăptarea.

Conform EMA, nu sunt raportate riscuri în legătură cu alăptarea (https://www.ema.europa.eu/en/documents/report/propylene-glycol-used-excipient-report-published-support-questions-answers-propylene-glycol-used_en.pdf).

În ambele situații se recomandă consultarea prealabilă a medicului pentru a fi luate în considerare riscurile și beneficiile individuale.

Câte doze trebuie făcute?

Ambele vaccinuri necesită două administrări – pentru Comirnaty rapelul se administrează la 21 de zile, iar pentru vaccinul Moderna la 28 de zile.

Profilul de siguranță

Reacțiile adverse sunt de regulă ușoare sau moderate, similare pentru ambele vaccinuri. Cele mai frecvente sunt: durere în braț, la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, febră, tumefierea ganglionilor limfatici.

Aceste reacții adverse apar ca urmare a stimulării sistemului imun, sunt tranzitorii, trec spontan și apar mai frecvent la tineri și după cea de-a doua doză.

Cum se distribuie?

Ambele vaccinuri necesită lanțuri de frig (condiții de temperatură care trebuie respectate în timpul stocării și distribuției). Vaccinul Moderna se recomandă a fi stocat la -20°C, în timp ce Comirnaty trebuie stocat la -80°C. După decongelare, Comirnaty este stabil 5 zile la 2-8°C, în timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna este stabil timp de 30 de zile la 2-8°C.

Fiecare flacon de Comirnaty conține 5 doze de vaccin, în timp ce fiecare flacon de vaccin Moderna conține 10 doze. Vaccinul Comirnaty necesită diluție prealabilă cu ser fiziologic înainte de a fi administrat, în timp ce vaccinul Moderna este gata pentru utilizare.

În concluzie, din punct de vedere al siguranței și eficacității cele două vaccinuri sunt similare, diferențele fiind importante mai degrabă pentru organizarea logistică (stocare, transport, administrare etc.)".

(w500) Explicați

Surse:

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comirnaty-epar-product-information_en.pdf

https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/comirnaty

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/covid-19-vaccine-moderna-product-information_en.pdf

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comirnaty-epar-product-information_ro.pdf

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI